Politică
România renegociază cu Comisia Europeană data închiderii termocentralelor
Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, șeful Comisiei de Energie, Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a declarat presei bulgare că România renegociază cu Comisia Europeană data închiderii termocentralelor sale pe cărbune, care constituie jalon în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
″Și noi a trebuit să ne asumăm prin PNRR închiderea unei părți din capacitățile de producție de energie electrică pe cărbune. Suntem în același dialog cu Comisia Europeană pentru a renegocia PNRR și sub acest aspect″, a spus Cristian Bușoi.
Europarlamentarul spune că ar fi nevoie de actualele capacități pe cărbune încă doi ani. “Pentru următorii doi ani, va trebui să dispunem și de aceste capacități de producție de energie pe cărbune și să amânăm puțin decizia de a le închide definitiv. Deși nu pot vorbi în numele Guvernului României, sunt vicepreședintele partidului din coaliția de guvernare care are premierul și președintele României, precum și ministrul Energiei, care este colegul meu, și sunt în contact strâns cu el. Cred că România va sprijini nu doar solicitarea sa proprie (de renegociere a PNRR cu privire la închiderea termocentralelor pe cărbune – n.r.), ci și pe cea a Bulgariei”, a mai spus Bușoi.
Mai mulți europarlamentari au abordat subiectul în ultima perioadă. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, la Prima TV, că plata cu numărul doi din PNRR, în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, este întârziată, fiind analize legate de îndeplinirea de către România a jaloanelor în privința legislației pensiilor, avertizorilor de integritate și decarbonării sectorului energetic.
Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a confirmat pentru national.ro faptul că României i se va impune închiderea a două grupuri energetice, 3 Rovinari și 7 Turceni, în schimbul eliberării unei noi tranșe din PNRR.
”Ministerul Energiei a pus în conservare termocentralele pe cărbune, deși în PNRR era trecută închiderea lor. În continuare sunt niște schimburi de opinii, pentru că și în interiorul Comisiei Europene sunt puncte de vedere diferite pe această tematică”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu.
Suma aflată în joc este de trei miliarde de euro. Vă reamintim că și prima tranșă din PNRR a fost condiționată de adoptarea pe repede înainte a Legii decarbonizării.