Politică
România, pregătită să mai rateze o serie de investiții în energie
Parlamentari și europarlamentari și-au dat cu părerea într-o publicație centrală despre cât de pregătită e România pentru Pactul Verde European.
Una dintre concluzii a fost aceea că, dacă nu va prins gazul natural ca sursă de tranziție spre energia verde, România își va pierde independența energetică. Uniunea Europeană nu vrea să finanțeze proiectele pe gaz, românii spun că este imperios necesar. Cine va avea câștig de cauză?
„Pentru noi este vital ca-n următorii ani să continuăm să avem capacități de producție pe bază de gaz natural, care să ne asigure flexibilitatea sistemului. Problema este că dacă nu bate vântul și nu avem soare și nici alternative de tipul gazului natural, există riscul de a pune în pericol securitatea sistemului energetic”, a susținut Cristina Prună, deputat USR.
După ce aproape au închis termocentralele pe cărbune din Gorj, Dolj și Hunedoara, useriștii plâng acum că ne pierdem independența energetică.
Și tot Cristina Prună a mai spus ceva, că România a ratat deja primii bani din Fondul de Modernizare și urmează să rateze și șansa următoare. Fondul de Modernizare dispune de aproximativ 10 miliarde de euro doar pentru modernizarea sistemului energetic, iar alte țări au accesat deja primii bani.
„Din păcate, aici ministerul Energiei a ratat un prim termen de trimitere a proiectelor: iunie 2021. Perspectivele arată că și următorul termen, decembrie 2021, probabil va fi ratat. Asta pentru că nu s-a stabilit încă un cadru pentru accesarea acestor bani. Nu a fost lansat pe piață un proces competitiv, astfel încât firmele care activează în sectorul energetic să poate aplica”, a explicat Cristina Prună citată de pressone.ro.
Ne-a liniștit europarlamentarul Siegfried Mureșan, coordonator al programului de investiții pentru Planul Verde European, care a spus că vin grămezi de bani din Fondul de Tranziție Justă. „Este un fond special destinat pentru regiunile care vor trebui să se adapteze cel mai mult, cele care sunt mari poluatori și cele unde au loc extracții de cărbune. Suma alocată acestui fond este de 17,5 miliarde de euro. România este unul dintre principalii beneficiari, iar alocarea pentru România este de aproape 2 miliarde de euro, bani care vor merge în cele 6 județe din România care vor trebui să reducă cel mai mult emisiile de dioxid de carbon: Hunedoara, Olt, Gorj, Galați, Mureș, Prahova”, a explicat liberalul Mureșan.
Ne-a neliniștit însă rapid un alt europarlamentar USR PLUS, care a spus că pentru acest fond nici măcar nu sunt adoptate planurile teritoriale, așa că mai e mult până vedem primii bani.
Iar concluzia a tras-o Corina Crețu, care a arătat spre sărăcia din Valea Jiului, pentru care au mai fost finanțări pe hârtie, dar nu vedem decât sărăcie. „Vă spun din proprie experiență că încă din 2017, tocmai în vederea acestui eveniment, am pledat ca Valea Jiului să fie în acest program al regiunilor carbonifere în tranziție și vă spun cu certitudine că acolo nu s-au creat suficiente alternative economice pentru trecerea bruscă la zero emisii de carbon”, a spus europarlamentarul Corina Crețu.