Ultima oră

România a devenit cel mai mare producător de gaze în trimestrul al doilea din acest an

România a devenit, în premieră, cel mai mare producător de gaze din UE în al doilea trimestru din 2024, arată datele publicate recent de Comisia Europeană. Țara noastră a avut o producție trimestrială totală de 2,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru din 2024, în scădere cu 4% față de trimestrul precedent și în creștere cu 1% față de anul precedent.

 

Țările de Jos, fostul producător național numărul unu, a continuat să își reducă treptat producția de gaze și a înregistrat o scădere trimestrială de 18% și o scădere anuală de 17%, producând 2,23 miliarde de metri cubi. Al treilea cel mai mare producător a rămas Germania (0,9 miliarde de metri cubi), urmată de Italia (0,7 miliarde de metri cubi) pe locul patru și Ungaria (0,4 miliarde de metri cubi) pe locul cinci.

 

Producția internă de gaze a UE a continuat să scadă, ajungând la o producție trimestrială de aproape 8 miliarde de metri cubi, o scădere de 8% față de trimestrul precedent și cu 18% mai mică decât în anul precedent. Și consumul a scăzut. 

Într-o comparație de la un trimestru la altul, consumul de gaze a scăzut în toate statele membre. Scăderea a fost de peste 60% în România (-62%) și Estonia (-60%), de peste 50% în Franța (-56%), Cehia (-55%), Ungaria (-55%), Slovacia (-53%) și Austia (-50%), de peste 40% în opt state membre (Germania, Croația, Italia, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Polonia și Țările de Jos). O scădere de peste 30% a fost observată în trei state membre (Finlanda, Slovenia, Lituania) și de peste 20% în patru state membre (Suedia, Portugalia, Bulgaria, Spania).

 

Vizualizări: 263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: