Actualitate

Risc major de surpări și alunecări la Cariera Roșia

Experții avertizează asupra faptului că oprirea intempestivă a activităţii de excavare în perimetrul minier Roșia a generat riscul apariţiei de surpări şi alunecări locale ale treptelor individuale.

Cariera Roșia a fost închisă pe 1 iulie, după ce doi lideri ai USR de la nivel central au venit în Gorj pentru a suna la 112 și a cere oprirea excavatoarelor de mare capacitate. Asta în baza unei decizii judecătorești extrem de controversate, care a suspendat avizul de mediu, până când instanța se lămurește dacă acesta a fost eliberat legal de o instituție a statului, în speță Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Cererea de suspendare a venit la intervenția unei organizații de mediu, Bankwatch, finanțată de Ministerul Mediului din Germania, țară care a redeschis în ultimele luni 19 centrale pe cărbune, fără nicio opoziție a așa-zișilor ecologiști.

Problema este că o carieră minieră nu poate fi închisă de azi pe mâine, închiderea în siguranță presupunând lucrări care durează doi - trei ani.

Conform Raportului de expertiză extrajudiciară de la dosar, “din cauza factorilor de stabilitate mai mici la treptele individuale de lucru sau definitive există riscul apariţiei de surpări şi alunecări locale ale treptelor individuale, mai ales în situaţia creşterii perioadei de existenţă a acestora şi înmuierii sau subminării prin sufozii provocate de ape”.

Astfel, a apărut riscul “fenomenelor de instabilitate a treptelor de excavare ce determină fenomene negative reprezentând alunecări şi prăbuşiri ale treptelor de excavaţii, cu consecinţa afectării utilajele componente ale liniilor tehnologice de pe treptele de excavare precum şi vieţi omeneşti - personalul care deserveşte liniile tehnologice”

Un alt risc este inundarea vetrei carierei şi a staţiilor pompe, cu consecinţa afectării utilajele componente ale liniilor tehnologice şi a sistemului de asecare al carierei precum şi asupra lucrărilor practice de asecare. 

“Pentru asigurarea stabilităţii taluzurilor în carieră este necesară respectarea elementelor geometrice ale treptelor de lucru, respectiv ale treptelor finale, cu menţinerea unghiului de taluz general, a unghiului de taluz în lucru şi final, în baza studiilor geotehnice”, a menționat expertul din dosar. 

Oprirea excavaţiilor în treptele superioare ale perimetrului şi continuarea excavaţiilor doar în treptele inferioare ale Carierei, conduce la creşterea unghiului general al sistemului de trepte, mult peste valoarea proiectată, ce va determina scăderea factorului de stabilitate, cu posibilitatea apariţiei de fenomene geo-miniere negative. 

“Ca mod de gestionare a riscului, pentru evitare fenomenelor menţionate anterior cu consecinţe ce pot fi deosebit de grave pentru siguranţa umană şi tehnică, se precizează în raportul de expertiză, ca fiind necesară, continuarea activităţii de extracţie a lignitului în perimetrul minier Roșia de Jiu, astfel încât să fie evitat impactul negativ ce vizează siguranţă şi stabilitatea treptelor de lucru”, se mai menționează în dosarul de la instanță. 

În baza acestui raport de expertiză, CE Oltenia a convins instanța să schimbe termenul de judecată din 15 septembrie în 22 august.

 

Vizualizări: 3,748

Alte articole din Actualitate:

Citește și: