Anchetă
REVOLTĂTOR! Gorjul nu a avut ambulanță cu medic pentru copilul căzut de la etajul 4
Situația dramatică a unei familii din Rovinari arată încă o dată cât de putred este statul român. Un băiețel de doi ani și nouă luni a căzut miercuri de la etajul 4 al unui bloc din Rovinari. A fost dus la spitalul din localitate, stabilizat, în vederea transferării la un spital care să aibă secție de neurochirurgie.
Niciun elicopter SMURD nu a fost disponibil, Gorjul fiind printre puținele județe din țară, dacă nu chiar singurul, care nu are un elicopter permanent la dispoziție.
Medicii de la Rovinari au cerut ambulanță, dar, revoltător, nu a fost disponibilă nicio ambulanță cu medic. Pentru un copil de doi ani și nouă luni! Putea fi copilul oricui în această situație. Sau nu? Spun asta, fiindcă dacă vreun pui de "vedetist" avea ferească Dumnezeu o problemă, sunt convins că se găsea o soluție. Din păcate... așa stau lucrurile și nimeni văd că nu se impune.
De altfel, sunt ani, mulți ani de când Serviciul de Ambulanță Gorj lucrează cu 1-2 medici pe tură. Dacă este un accident într-o parte a județului și pleacă medicul acolo, orice alt caz rămâne descoperit. Situație de toată jena pentru o țară ce se presupune că trăiește în democrație de 30 de ani.
Mai mult decât atât, sunt deja câteva luni de la controalele făcute de Ministerul Sănătății și de Corpul de control al prefectului de Gorj la Serviciul de Ambulanță Județean. Au arătat controalele că sunt 20 de posturi de medic vacante!!!! De ce nu vine nimeni la concurs? Că salariile sunt bune, la fel ca peste tot în țară. Cumva ni s-a dus buhul că la Gorj nu pot fi luate concursurile fără șpagă? Chiar așa, în atâția ani, să nu poți face angajări?
Vorbim totuși de un municipiu, sunt rezidenți în ultimul an care și-ar începe cu drag cariera la Târgu Jiu. Buboiul la acest Serviciu de Ambulanță este vechi, instituția a tot fost măcinată de scandaluri în ultimii 20 de ani, dacă nu mai mult. Ministrul Sănătății, sub a cărui oblăduire este Serviciul de Ambulanță, chiar nu intervine la propriu? Iar ne facem că ne prefacem?
Nu putem omite faptul că această criză de personal a început atunci când mulți medici au plecat să lucreze peste hotare și și-au blocat posturile un an - doi, apoi cinci, iar când situația a devenit critică și au fost obligați să scoată posturile la concurs, nu au mai găsit oameni.
La nivelul lunii martie, când s-a făcut controlul la Ambulanță, acolo lucrau nouă medici, din care patru aveau probleme medicale și nu mergeau pe salvări, ci stăteau pe dispecerat. Unul era director, așa că pe teren mergeau doar patru, câte unul sau doi pe tură.
S-a schimbat ceva din martie și până acum? Răspunsul l-am văzut miercuri, când nu a existat ambulanță cu medic pentru un copil de doi ani și nouă luni, grav rănit. Norocul lui a fost că medicul ATI de la spitalul din Rovinari, care își terminase programul, și medicul ginecolog care era de gardă, s-au urcat cu copilul în ambulanță și au plecat spre Craiova. Oameni deosebiți și sperăm ca băiețelul să se facă bine. Dar statul, statul român se va mai face vreodată bine?