Actualitate
Registru unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan
Aplicaţia Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan este publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), începând de vineri, 1 martie, a anunţat, joi, instituţia.
Aplicaţia oferă posibilitatea iniţierii procedurilor prevăzute de Legea nr. 17/2014, respectiv: înregistrarea cererilor pentru afişarea ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, inclusiv a documentelor justificative ale vânzătorilor; înregistrarea cererilor privind comunicările de acceptare ale ofertelor de vânzare şi documentelor justificative ale preemptorilor; înregistrarea cererilor privind oferte de cumpărare şi a documentelor justificative ale potenţialilor cumpărători.
De asemenea, vor fi disponibile în aplicaţie informaţii despre ofertele de vânzare şi comunicările de acceptare a ofertelor de vânzare.
Registrul unic naţional mai oferă operaţionalizarea procedurii prin intermediul aplicaţiei de către factorii responsabili în implementarea legislaţiei aplicabile; fluxul documentelor între unităţile administrativ teritoriale şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structura de specialitate sau structurile teritoriale; stadiul dosarului şi publicitatea documentelor emise în cadrul acestor proceduri, se arată în comunicat.
Cererile menţionate anterior se înregistrează în aplicaţie de către vânzători, persoane fizice/juridice sau de către reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale în raza cărora se află terenul agricol supus vânzării, la cererea persoanelor interesate.
Utilizarea aplicaţiei pentru înregistrarea şi validarea informaţiilor cu privire la ofertele de vânzare şi a comunicărilor de acceptare a ofertelor de vânzare, respectiv ofertele de cumpărare se realizează prin crearea unui cont de utilizator prin accesarea link-ului director: https://vanzareterenuri.madr.ro/ - conform instrucţiunilor de utilizare puse la dispoziţia persoanelor interesate în momentul accesării.
Potrivit sursei citate, Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic, se realizează concomitent cu procedura utilizată în prezent în format letric (depunerea documentelor la unităţile administrativ teritoriale în format pe hârtie) timp de un an, începând cu data de 1 martie 2024.
Ulterior datei de 1 martie 2025 se va utiliza numai procedura de înregistrare în Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic.
Propunerile şi observaţiile referitoare la operaţionalizarea Registrului unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic se pot transmite până la data de 30 iunie 2024.