Anchetă

Record! Peste o mie de euro un megawatt. Director de termocentrală: E o crimă!

Record la prețurile pentru energia electrică. Peste cinci mii de lei a costat un megawatt în aceste zile, cel mai mare preț înregistrat vreodată. Deși avem cărbune și Complexul Oltenia ar putea produce mai mult, de pe multe coșuri nu iese fum, dar se importă la greu energie mai ales din țări non UE. E o crimă!, afirmă directorul Termocentralei Rovinari, unde încă putea fi lăsat să funcționeze grupul 3 și, automat, să fie livrată mai multă energie ieftină. 

 

Așa a ajuns România să cumpere energie de la alții. Din Polonia, Germania, Serbia sau Ucraina.

„Dacă grupul 3 ar fi funcționat, acum nu eram obligați să plătim cinci mii de lei, adică o mie de euro pe megawatt, cel mai mare preț din bursa de energie românească din Piața Zilei Următoare care a fost vreodată. A fost record de preț sau 68 de mii de lei pe un megawatt oră în echilibrare. Poate pare paradoxal, dar cărbunele ieftinește energia, nu o scumpește. E un fel de capac pe oala fierbinte a prețurilor. Cu cât ai mai multă energie de bază, flexibilă, când pică vântul sau energia fotovoltaică, poți să completezi. E o crimă și nu e singurul grup. La Turceni, iese fum pe un singur coș. E o sumedenie de coșuri pe care nu mai iese fum. În Germania, Ungaria, Polonia, peste tot iese fum. Cei mai mari exportatori când vorbim sunt Germania și Polonia și ce e acolo? Aproape 80% energie pe cărbune”, a spus Laurențiu Ciurel.

Pentru toți rămâne un paradox cum de nu luptă mai mult statul român pentru energia pe cărbune mai ales după ce a investit sume colosale ca termocentralele să nu mai polueze și să modernizeze grupuri energetice.

„De ce ne închid? Pentru că acum, când vorbim, consumul e de 6.500 de megawatti, din care importăm 1.500. Știți de unde? Serbia, Polonia, Ucraina, Turcia. Guvernul nu face decât să subvenționeze capacități pe cărbune din țările non-UE închizând capacitățile noastre”, a mai punctat Ciurel.

Vizualizări: 4,469

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: