Social
Reacție după cutremurul din Gorj
Cutremurul care s-a resimțit sâmbătă în Gorj și Hunedoara a fost comentat pentru presa centrală de Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului.
„Magnitudinea maximă posibilă pentru zona respectivă este în jur de 4-4,5, nu sunt cutemure mai mari”, a declarat Ionescu. Un cutremur precum cel care s-a produs, sâmbătă, la Târgu-Jiu ar fi devenit periculos dacă avea o magnitudine de 5,5 – 6.
“În ziua de 16.07.2022, 10:39:21 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.0, la adâncimea de 5 km”, a transmis sâmbătă INFP.
Directorul institutului a explicat de ce gorjenii au simțit acest seism. „Cutremurele de suprafață se simt pe o suprafață foarte mică față de zona epicentrală. Ele pot să producă pagube, de exemplu, dacă se produc sub o infrastructură industrială, poduri, baraje sau chiar sub un oraș. Dar, la magnitudinea și intensitatea avute de acest cutremur, de 4 pe Mercalli, nu se produc pagube foarte mari. Se simte la nivelurile superioare ale blocurilor și în rest, poate dacă sunt clădirile foarte vechi să sufere anumite pagube”, a adăugat directorul INFP, la un post de televiziune.