Actualitate
Răbufnirea minerilor: Pe noi ne pun pe zero să poată importa mai mult
România continuă să importe energie din Serbia, Bulgaria, Ucraina sau Ungaria. Cu energia pe cărbune pe ducă și cu nimic pus în loc, viitorul riscă să fie și mai sumbru.
Complexul Energetic Oltenia mai livrează circa 500-600 de MW în Sistemul Energetic Național. România importă de la alții de trei ori mai mult în timp ce stă cu grupuri pe cărbune închise. Pornind pe acest drum, să-i spună lu' Mutu, că, în viitor, când grupurile pe cărbune vor fi trecute în rezervă ar mai putea porni vreodată așa cum încearcă unii să aburească gorjenii acum, în pragul campaniei electorale. Pentru că, odată oprite, e cale lungă să mai fie ținute în viață, iar oamenii din producție știu asta. Că viitorul cărbunelui e deja pecetluit, se știe și asta deja. Dar soluțiile, alternativele, mult discutatul mix energetic continuă să lipsească.
Mulți mineri au ajuns să-și verse focul pe internet și între ei dacă tot nu le cere nimeni părerea când se continuă cu închiderea mineritului. "Asta şi-au dorit trădătorii de conduc destinele acestei ţări. Mai au tupeul să ne ceară votul după ce au distrus tot ce era al nostru, economie, agricultură, învăţământ, cercetare!”, scrie un miner pe un grup de Facebook. „Importăm din Serbia și Ucraina curent produs de termocentralele pe cărbune, culmea, nefiind în UE nu plătesc certificate de carbon. Vă place ce conducători avem, iar pe CEO îl băgăm în faliment?”, s-a întrebat alt miner.
"Pe noi ne opresc, ne pun pe zero să poată importa cât mai mult”, e un alt comentariu. „Eu am bănuiala că în forurile de decizie de la Ministerul Energiei, până la toate agențiile gen ANRE, SEN, DEN, care sunt stat în stat, și-au făcut loc tot felul fanatici ai energiei regenerabile și nu mai suportă cărbunele, cam de vreo 5 ani apasă pedala la maxim să elimine cărbunele din sistem și, culmea, decidenții politici apleacă urechea la ei în loc să consulte adevărații specialiști în domeniul energiei, dar factura de final o vom plăti toții”, scrie un alt miner.
Și mare dreptate are. Factura o vom plăti cu toții. La final. Final care nu-i prea departe. Când ar trebui să deconteze doar cei care doar mimează interesul pentru această industrie și pentru soarta a mii de gorjeni care depind direct sau indirect de cărbune.
De luni de zile, se așteaptă un răspuns de la Bruxelles. O fi convins ministrul Energiei comisia să mai amâne închiderea? Să nu se stingă becul înainte și să rămânem în beznă de tot. Că de pe lista capacităților pe cărbune se tot taie, dar în loc se pun doar vorbe, "cuvinte goale ce din coadă au să sune", cum spunea celebrul Eminescu...