Anchetă

PwC mai ia degeaba un milion de euro de la CE Oltenia

Mai țineți minte consultantul ăla cu nume pretențios, care lua anul trecut un milion de euro de la Complexul Energetic Oltenia ca să facă planul de restructurare? Dacă ați uitat, vă spunem noi că este vorba de PricewaterhouseCoopers Management Consultants, PwC, cum îi spun prietenii. Că a luat degeaba milionul ăla de euro am mai scris în Sabotorii, degeaba, pentru că planul ăla de restructurare nu a fost considerat bun și de un an se tot uită Comisia Europeană la el și nu îl mai aprobă. Ei bine, consultantul de fițe cu cheltuială se ține, astfel că PwC va mai lua un milion de euro de la CE Oltenia, ca să aleagă firmele cu care compania din Gorj să dezvolte societăți mixte.

 

Acționarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat joi, 26 august 2021, propunerea Directoratului privind contractarea unei firme de consultanță care să aleagă firmele cu care compania va intra în parneteriat. 

Suntem în România, așa că nu o să ne mirăm că acționarii au aprobat propunerea după ce licitația a fost deja făcută. Ofertele s-au putut depune doar până pe 20 august și singura ofertă este de la PwC, același consultant care a mai luat un milion de euro de la CE Oltenia, pentru planul ăla de restructurare aruncat la coș de Comisia Europeană. 

Dar, ce rost are să ne mai legăm de astfel de detalii, de care nici măcar procurorii nu mai sunt interesați. 

 

Licitația pentru „Servicii specializate de consultanță si asistență juridică, financiară și fiscală la tranzacție în vederea organizării procesului de selecție a investitorului/ investitorilor cu care Societatea va dezvolta parteneriate si va înființa societăți mixte” are o valoare estimată de 4.748.784 lei.

Deși vorbim de o pălărie de bani pentru nimic, a fost o singură asociere la licitație, care are ca lider PricewaterhouseCoopers Management Consultants și din care mai fac parte Global Industrial Consult, PricewaterhouseCoopers Tax Services și D&B David si Baias.

 

Complexul Energetic Oltenia este obligat să facă noile investiții în grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice prin intermediul unor firme mixte, pe care le va înființa în parteneriat cu așa-ziși investitori strategici.

Ar putea fi înființate chiar și 10-11 firme, prin care să fie realizate investițiile în cele două grupuri pe gaze, opt parcuri fotovoltaice și cea referitoare la reabilitarea microhidrcentralei de la Turceni.

Este vorba de firme tip SPV - special purpose vehicle, cu alte cuvinte companii de proiect, prin care să poată fi accesați bani europeni.

Circa 40 de firme din din Europa şi Asia s-au arătat interesate să intre într-o societate mixtă cu CEO. Compania nu a fost lăsată să își aleagă singură firmele partenere, a fost obligată să apeleze la un consultant. Licitația la care a participat asocierea condusă de PwC va fi atribuită în noiembrie, astfel că abia atunci poate începe înființarea societăților mixte.

 

CE Oltenia are în vedere construirea prin noile firme a două centrale cu ciclu combinat pe gaze cu o capacitate totală de 1.300 MW şi 8 parcuri fotovoltaice de aproximativ 700 MW, la care se va adăuga o reabilitare a unei mini-hidrocentrale. 

 

Vă reamintim că tot un milion de euro a costat planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, ăla făcut în august anul trecut și care nu a fost aprobat nici până acum de Comisia Europeană. 

Licitația pentru “Studiu privind elaborarea Planului de Restructurare si Decarbonare 2020-2025 al CE Oltenia” a fost câștigată în vara trecută de o asociere având ca lider PricewaterhouseCoopers Management Consultants, din care au mai făcut parte Global Industrial Consult, 4C Project Consulting, Ludan Engineering, Pado Group Infrastructures, Energobit Control Systems.

După cum puteți observa, primele două firme sunt comune în ambele licitații. Cum prima consultanță a fost un eșec, este bine că mai avem încă o șansă pentru a ne convinge că sunt bani aruncați.

Vizualizări: 3,824

Alte articole din Anchetă:

Citește și: