Actualitate
Provocarea lansată de rectorul UCB, la începutul anului universitar
La debutul unui nou an universitar, rectorul Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu le lansează studenților o provocare inedită. Cum îi facem pe tineri să înțeleagă că în era Chatbot, tot învățarea e cheia?
“In era în care mediile digitale schimbă percepția asupra timpului, schimbă percepția asupra competențelor și cunoștințelor, cum să-i facem pe tinerii noștri să înțeleagă faptul că tot învățarea este cheia? Cum să îi facem pe tinerii noștri să înțeleagă diferența dintre posesia de cunoștințe (pe care ți-o dă învățarea) și accesul la cunoștințe (pe care ți-l dă un sistem de inteligență artificială)?
Cum să îi facem pe tinerii noștri să înțeleagă faptul că orice informație furnizată de Chatbot (Un chatbot este o aplicație software concepută pentru a imita o conversație de tip uman pe baza indicațiilor utilizatorului) trebuie verificată, pentru că o mare parte din răspunsurile date de ChatGPT fie nu corespund realității sau sunt incorecte, fiind pur și simplu sunt inventate de IA!! Cum să îi facem pe tinerii noștri să înțeleagă că cei care fac apel doar la inteligența artificială nu vor ști niciodată să facă diferența între posesia de cunoștințe și accesul la cunoștințe, nu vor ajunge niciodată să fie oameni bine pregătiți, autonomi, independenți, că într-o astfel de situație ei sunt ușor de înlocuit?
Cum să îi facem pe tinerii noștri să își dea seama că un text generat de AI este lipsit de emoții, de experiențe personale, că are cuvinte sau chiar propoziții de umplutură, sau că este inconsecvent din punct de vedere al stilului de scriere? Dacă nu îi vom face pe tinerii noștri să înțeleagă că inteligența artificială este doar un mijloc de învățare, că nu este cheia învățării, atunci să știți că nu va dura mult până când vom ajunge la o polarizare epistemică, adică: vom avea o categorie de oameni care au cunoștințele în cap și care vor crea și vor corecta sistemele inteligente și la polul opus vor fi cei dependenți de inteligența artificială, care se vor obișnui cu confortul, care nu vor ieși din zona lor de confort și care vor face apel doar la răspunsurile livrate de motoarele de căutare. Aceasta este provocarea pe care o lansez, la începutul noului an universitar atât studenților, cât și colegilor mei, și le urez, totodată, mult succes tuturor!”, este mesajul transmis de Luminița Popescu.