Actualitate

Protestul minerilor continuă, dar li se interzic vuvuzelele 

Minerii şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia au intrat în cea de-a 11 a săptămână de proteste. Aceştia continuă pichetarea Prefecturii Gorj cu aceeaşi doleanţă, reducerea vârstei de pensionare. Protestatarii au fost lăsați şi fără instrumentele cu care se făceau auziţi, nemaiputând să folosească staţia de sunet prin care îşi spuneau doleanţele şi vuvuzelele cu care încercau să ducă mesajele cât mai departe. 

"Astăzi începem a 11-a săptămână de protest. Continuăm în linişte, pentru că nu ni se mai dă voie să venim cu vuvuzele, nu ni se mai dă voie să punem staţia, dar o să scandăm. O să venim zi de zi, săptămână de săptămână, atât timp cât vom avea acest proiect, această speranţă de care ne agăţăm, noi vom fi prezenți în piaţa prefecturii", a declarat Manu Tomescu, vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari. 

Acesta spune că cererea lor ar fi foarte uşor de implementat în cadrul legislativ, dând exemplu salariaţii de pe şantierele navale. "Am prezentat, pe aceeaşi lege, cum a fost trecut în 2020, pentru salariaţii de pe şantierele navale. Pentru ei s-a putut, fix pe aceeaşi lege, pe încadrarea lor la condiţii speciale de muncă. Am luat această informaţie de pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, de asta ar trebui să conștientizeze şi colegii noştri, cei 12.000. Nu este normal să fim puşi pe un program de restructurare înainte de a avea o bază legislativă care să ne asigure şi nouă o protecţie socială", a spus Manu Tomescu.

În piaţa prefecturii au revenit şi cei care au fost în greva foamei la Bucureşti, fiind foarte dezamăgiţi de toţi cei care nu înţeleg gravitatea situaţiei în cazul în care CE Oltenia dispare. "Sunt foarte dezamagit. Le transmit colegilor şi locuitorilor acestui judeţ: ruşine să ne fie! Dacă acest complex dispare, dispar şi locurile de muncă, şi pensiile. Vorbim de comerţ, de orice butic, de bănci, de tot, vor dispărea. Toţi am trebui să facem front comun şi să susţinem acest proiect. Nu trebuie să ne plângem că ne cântă o vuvuzelă sau că la staţie vorbesc colegii noştri. Eu am fost şi la Bucureşti, puteam să stau bine mersi aici, dar am intrat 5 zile în greva foamei, să deblocăm acest proiect de la guvern. Am stat 5 zile în faţa guvernului, dacă nu îi făceam cu mâna deputatul Vîlceanu, nu ne băga în seamă, să fi venit să ne întrebe de sănătate", a spus un miner ce a făcut greva foamei.

Guvernul a dat aviz negativ pe proiectul de lege care ar permite pensionarea salariaților din termocentrale la 52 de ani, la fel și a minerilor.

Vizualizări: 1,576

Alte articole din Actualitate:

Citește și: