Politică
Propunerea lui Vîlceanu a fost deja respinsă în Parlament
Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia se feresc să spună dacă sunt de acord cu propunerea deputatului liberal Dan Vîlceanu, făcută cu privire la aplicarea Legii 197/2021.
Este legea prin care minerii și energeticienii sperau să se poată pensiona la 52 de ani, dacă au 30 de ani vechime, dintre care 25 lucrați în cariere miniere și termocentrale.
Casele de pensii au început să respingă dosarele de pensionare, pe motiv că nu ar rezulta clar din lege că vor fi asimilați condițiilor speciale anii lucrați înainte de august 2021, când a intrat în vigoare legea.
Vîlceanu nu a propus o modificare a legii, cum s-au așteptat liderii de sindicat, ci le-ar fi spus că a fost dată o circulară de șeful Casei Naționale de Pensii, prin care să fie asimilate condițiilor speciale doar perioadele lucrate înainte de anul 2001 în ceea ce atunci se numea grupa a II-a. Doar că această propunere a fost deja făcută în Parlament, de deputatul PSD Adrian Solomon, și a picat la vot, parlamentarii menționând că nu sunt surse de finanțare pentru un astfel de articol.
În amendamentul lui Solomon scria explicit că “Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţieianterioare în grupa I de muncă", dar acesta a fost respins, pe motiv că “Nu sunt identificate sursele de finanţare ale majorărilor de cheltuieli necesare aplicării măsurii propuse”.
Pentru salariații CE Oltenia este foarte avantajoasă recunoașterea anilor lucrați înainte de 2001 ca fiind în condiții speciale, pentru că astfel beneficiază de o reducere de șase luni a vârstei de pensionare pentru fiecare an lucrat. Nu ar fi nevoie de plata contribuțiilor, pentru că înainte de anul 2001 contribuțiile nu erau diferențiate, ci doar drepturile. Deci, salariații ar avea dreptul la pensii mai mari, spun liderii de sindicat. Mai mult, chiar și cei pensionați deja ar putea cere recalcularea pensiilor, aici apărând problema legată de impactul bugetar.
Vine însă și reversul medaliei, pentru că Vîlceanu propune ca, pentru perioada 2001 - 2021, fiecare să rămână cu condițiile pe care le-a avut deja, deosebite sau normale. Asta înseamnă că minerii au cam toți șanse să se pensioneze la 52 de ani, energeticienii de la Rovinari la 55, iar cei din celelalte termocentrale la 58-60, în funcție de câți ani a avut fiecare lucrați înainte de 2001 și în ce condiții a fost încadrat după aceea.
Cu alte cuvinte, unor salariați le convine propunerea, altora nu, tocmai de aceea liderii de sindicat evită să se poziționeze. Pe de altă parte, Vîlceanu le-ar fi sugerat liderilor sindicali să convingă oamenii să nu depună dosarele de pensionare până în decembrie, pentru că nu ar exista sursă bugetară. Asta i-a făcut să se întrebe serios dacă liberalii nu trag de timp, de fapt. Totul pentru ca legea să fie aplicată abia anul viitor. Pe de altă parte, juriștii consultați de sindicate le-au spus clar că legea e lege, nu poate fi interpretată în funcție de cum ar negocia ei cu politicienii.
3.600 de salariați de la CE Oltenia s-ar fi pensionat în acest an dacă legea ar fi fost interpretată de Casa de Pensii așa cum au gândit cei care au scris-o. Cei mai mulți din sectorul energetic, ceea ce ar fi putut duce la închiderea unor termocentrale în plină iarnă, în contextul unei crize energetice fără precedent în România. Pe propunerea lui Vîlceanu, ar pleca doar 1.800, cei mai mulți din minerit. Adeverințele date deja de societate vor trebui refăcute și astfel se mai poate trage de timp câteva săptămâni. Pentru că totul aici pare să se reducă, la nevoia unora de a amâna aplicarea legii.