Politică
Proiect pentru încă doi ani de recunoaștere a grupelor de muncă
Parlamentarii PNL Gorj au depus luni la parlament inițiativa legislativă pentru prelungirea avizelor de condiții de muncă deosebite, până la data de 1 septembrie 2023. Mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia beneficiază în prezent de încadrare în condiții deosebite.
Avizele pentru condiții deosebite de muncă expiră la 1 septembrie 2021, iar parlamentarii liberali au solicitat dezbaterea inițiativei de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în procedură de urgență.
În Nota de expunere, parlamentarii au argumentat modificarea legii prin faptul că normalizarea condițiilor de muncă nu a fost posibilă, atât din cauza naturii locurilor de muncă și a activității, cât și din cauza pandemiei generată de noul coronavirus, fiind direcționate resurse importante pentru siguranța salariaților.
”Este relevant impactul activităților în care sunt locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, deoarece au rol major în economia naţională. Pe primele locuri sunt extracţia cărbunelui superior şi inferior și producţia şi furnizarea de energie electric şi termică pe primele locuri. În lipsa reînnoirii avizelor și a finalizării planurilor de normalizare a activității, există posibilitatea ca inspectorii de muncă să dispună sistarea activităţii, ceea ce ar conduce la implicaţii majore în piaţa forţei de muncă, cât şi în bugetul asigurărilor de şomaj. Astfel, această modificare nu poate fi amânată”, se mai arată în Nota de Expunere.
Încadrarea în condiții deosebite sau speciale atrage după sine reducerea vârstei de pensionare. Minerii și energeticienii sunt încadrați aici din cauza muncii grele desfășurate în condiții de noxe, zgomot, vibrații, umezeală sau temperatură ridicată.