Anchetă

Primarul Morega este ambițios. Nu se lasă până nu se arestează singur!

Simbolică poza de mai sus, de regulă o folosește poliția/parchetul, atunci când se face reconstituirea faptelor. În cazul nostru, autorul achizițiilor cu iz penal din imagine este Cosmin Morega, primarele din orașul Motru.

Morega inventează avansul de 100%

La finele anului 2021, Morega demarează achiziția directă a unor produse, știrbind legea 98/2016, cât și legea 273/2006, dar și Hotărârea 264/2003.

Astfel, în ajun de Crăciun, pe data de 24.12.2021, fără existența unui anunț pentru demararea unei proceduri de achiziție produse, acesta emite o comandă pentru achiziția unui număr de 1150 europubele și 20 de euro-containere către firma ROMSIB PRO S.R.L. Sibiu ( de fapt din Tălmaciu, firmă înființată în anul 2020 și care nu este producător de euro pubele) în valoare de 113.350,00 lei (1,13 miliarde lei vechi).

Pe data de 27.12.2021, în a doua zi de Crăciun, pe repede înainte, acesta pune presiune asupra salariaților primăriei și face plata integrală a acestor euro pubele. Pe ordinele de plată este scris avans-factură.

Conform prevederilor Legii nr. 273/2006 - privind finanțele publice locale, art. 54, alin.(8), ,,Pentru anumite tipuri de cheltuieli se pot efectua plați în avans de până la 30%, în condițiile dispozițiilor legale".

Ori, situația achiziționării de pubele nu se încadrează la acest tip de cheltuială și oricum avansul a fost de 100%!!!! 

Musai să analizăm alin. (9). ,,Sumele reprezentând plăți în avans, efectuate potrivit alin. (8) și nejusticate prin BUNURI LIVRATE.... PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI... vor fi recuperate de către instituțiile publice care au acordat avansurile și se VOR RESTITUI BUGETULUI din care au fost avansate". 

Aici apare încălcarea flagrantă a legii, fiindcă pubelele au fost livrate pe 2 februarie 2022. Unde este "avansul" restituit?! 

Este arhicunoscut că, atunci când se încheie un astfel de contract, în caz de licitații publice, firmele participante trebuie să dovedească faptul că au mai derulat astfel de contracte, atât ca obiect cât și ca valoare, să dovedească că au capacitate de a duce la îndeplinire obligațiile din contract. (!!!!)

Lipsa licitațiilor poate conduce la producerea unor prejudicii pentru bugetul local, deoarece elimină concurența, dar și achiziția unor bunuri de slabă calitate.

Dublu prejudiciu. Și nu ne referim la prejudiciul creat prin achiziționarea toaletelor puturoase, fapt semnalat pe sabotorii.ro.

Citește: Primarul Cosmin Morega se cufurește pe banii motrenilor

Revenind la euro-pubelele noastre, plata în avans nu se justifică în niciun caz.

- dacă firma ar fi fost producătoare, evident plata se făcea după livrarea produselor.

- dacă firma era de intermediere (cazul nostru), avea la dispoziție 30 de zile să achite la producător. 

Din datele noastre, europubelele au fost aduse cu TIR-ul direct din Serbia, de parcă în România nu există producători. Despre calitate, sunt atât de proaste, că nici nu-i vine să le distribuie, să le pună în funcțiune, ca să nu se strice imediat după achiziție. 

Zac și la această dată depozitate în parcarea primăriei.

Achiziția nu apare pe SICAP nici în dreptul Municipiului Motru și nici la firma ROMSIB.

Primarul Cosmin Morega a folosit aceeași practică și la achiziția unui tractor agricol cu încărcător frontal în valoare de 126.000,00 lei, plată în avans 100%!!!! Achiziția având loc în data de 27.12.2021. Măcar de data aceasta achiziția apare pe SICAP.

Tractorașul agricol, un fel de jucărie de la Noriel, la prima probă nu a fost în stare să facă prea multe, fapt pentru care și la această dată este parcat în fața primăriei, pentru a face copiii poze cu el. De la achiziție altă întrebuințare nu a avut.

Dacă se sesizează agenții poliției economice din cadrul IPJ Gorj sau parchetul, îmi dau acceptul pentru folosirea pozei la o eventuală reconstituire! Ca și în cazul toaletelor, juma'de rechizitoriu este făcut. 

...cu plăcere!

Vizualizări: 10,051

Alte articole din Anchetă:

Citește și: