Actualitate
Primarii refuză să preia terenurile afectate de minerit
Primarii din Gorj susțin că nu sunt de acord să preia terenurile distruse de minerit, înainte ca acestea să fie ecologizate. Managerul Complexului Energetic Oltenia spunea că ar fi un proiect de act normativ pentru cedarea cu titlu gratuit a acestor terenuri, iar primăriile ar putea să atragă bani pentru ecologizarea lor.
La Roșia de Amaradia sunt câteva sute de hectare afectate, pe care mineritul nu le mai folosește, astfel că societatea CE Oltenia le plătește localnicilor anual un uzufruct. Primarul Liviu Cotojman exclude varianta de a prelua aceste terenuri, despre care spune că arată ca după bombardament. “Cetățenii doresc ca terenurile să fie redate în circuitul agricol. Acestea arată ca după bombardamente. s-a haldat haotic”, a spus Cotojman, care a spus că sunt terenuri care aparțin oamenilor și nu pot fi cedate primăriilor.
Primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu, a spus că terenurile trebuie să fie predate așa cum au fost. Acesta susține că deja sunt numeroase lacuri apărute în gropile făcute de minerit, unde de-a lungul anilor s-au înecat cel puțin zece oameni. Bucurescu spune că ar fi foarte complicat pentru primării să redea aceste terenuri în circuitul agricol.
Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, se judecă din anul 2015 cu compania energetică de la Târgu-Jiu pentru redarea unor suprafețe de teren în circuitul agricol, dar n-a rezolvat nimic. Acesta crede că ar fi nevoie de o lege care să reglementeze situația. “Sunt o mie de hectare ocupate, din care 388 sunt refăcute, dar nu sunt predate”, a spus primarul din Cătunele, Florinel Țuilă.
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a spus că primăriile pot accesa bani pentru refacerea terenurilor. “Suprafețele sunt foarte mari. În acest moment, există un grup în zona guvernamentală care lucrează la un proiect de lege prin care aceste terenuri care sunt libere de sarcini, în stadiul în care se află, să poată fi cedate cu titlu gratuit autorităților locale, în vederea dezvoltării de activități economice pe terenurile respective”, a spus managerul Daniel Burlan la o emisiune.
În Gorj sunt peste 15 mii de hectare de teren afectate de minerit.