Politică
Primar: Ne-am dori mai multe proiecte, dar banii sunt puțini
Primăriile din județul Gorj, în special cele mai mici, își permit din ce în ce mai greu să acceseze proiecte care ar putea să îmbunătățească traiul locuitorilor. De vină este lipsa banilor. Administrațiile locale sunt obligate să vină cu o cotă parte la majoritatea proiectelor pe care le accesează și pentru că nu dispun de sumele necesare, primarii se lasă păgubași.
În comuna Mușetești anul 2023 a fost unul în care mai multe proiecte au fost accesate, iar în 2024 ar urma să fie finalizate. În plus, în perioada aceasta, angajații primăriei prefectează documentele pentru proiecte noi. Idei sunt multe, cetățenii au cerințe, dar banii sunt din ce în ce mai puțini, recunoaște primarul Cosmin Băban.
„Avem un centru multifuncțional pentru vârstnici, început în anul 2023, iar la sfârșitul lunii ianuarie o să facem recepția. Prin programul PNDL 2 am reabilitat școala din satul Grui. Pe Anghel Saligny am reușit să accesăm două proiecte, realizare rețea de canalizare și rețea de alimentare cu apă, valoarea lor fiind de peste nouă milioane de lei. Prin PNRR o să reabilităm sediul primăriei, o să instalăm un sistem de supraveghere video și două stații de reîncărcare a mașinilor electrice. Săptămâna viitoare o să depunem un proiect pentru eficientizarea energetică a Școlii Gimnaziale Nr.1 Mușetești. Avem în derulare și un proiect prin CNI, un dispensar uman. Se lucrează la el și sperăm să-l finalizăm în anul 2024 și să facem recepția. (...) Noi ne-am dori mai multe proiecte, dar nu le putem accesa pentru că nu avem un buget care să ne permită să venim cu acea contribuție. La ora actuală ne chinuim să facem un buget pentru o bună funcționare. Banii sunt foarte puțini, să vedem ce o să primim și de la Consiliul Județean. Cei 25% care veneau din impozitul pe pensii nu mai vin la primării, se duc la stat și acolo e toată pierderea”, a declarat Cosmin Băban, primarul comunei Mușetești.