Politică
Premise pentru deblocarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu
Lucrările de construcție la cele două hidrocentrale de pe Valea Jiului ar putea fi reluate. Este vorba de investițiile blocate în instanță de organizațiile de mediu, în urmă cu 5 ani.
Senatul a aprobat scoaterea investițiilor de acest gen din ariile protejate, susține senatorul Cristinel Rujan. ”La Senat s-a votat proiectul PSD de scoatere din zona ariilor protejate a investițiilor hidrotehnice, fapt ce va duce la finalizarea multor hidrocentrale abandonate, printre care și cele de pe Valea Jiului”, a spus senatorul Cristinel Rujan.
Despre deblocarea acestor lucrări a vorbit și senatorul Ion Iordache, de la Forța Dreptei. Conform parlamentarului, lucrările la cele două hidrocentrale sunt blocate din cauza legislației actuale. ”Plătim facturi umflate la energie, suntem la mâna unor interese externe și am ajuns la capătul răbdării! Am spus asta răspicat astăzi (n.red. 14 martie) în ședința comisiilor reunite din Senat în sprijinul legii care propune ca investițiile în capacități energetice abandonate din cauza litigiilor pe teme de mediu să fie scoase din zona ariilor protejate. Le-am argumentat colegilor senatori și reprezentanților ministerelor și ONG-urilor cât de important este să producem cât mai multă energie și să putem influența prețurile în favoarea românilor”, a anunțat senatorul Ion Iordache.
Prin punerea în funcțiune a noilor hidrocentrale va crește producția de energie la nivel național, iar România nu va mai fi nevoită să importe cantități mari de pe piața externă, spune Ștefan Constantin, secretar de stat în Ministerul Energiei. ”Am participat la Comisia de Energie din Senat, în calitate de Secretar de Stat al Ministerului Energiei, unde am expus şi întărit în fața membrilor comisiei că, inițiativa PSD pentru deblocarea lucrărilor în vederea finalizării şi punerii în funcțiune a hidrocentralelor Dumitra şi Bumbeşti Jiu de pe râul Jiu, lucrări efectuate în proporție de 96%, este una extrem de benefică atât pentru populație cât şi pentru asigurarea independenței energetice a României. Acest lucru va duce pe viitor la reducerea importurilor de energie electrică”, a explicat Ștefan Constantin.
150 de milioane de euro a investit Hidroelectrica în amenajarea hidroenergetică a Jiului, înainte ca investiția să fie blocată în instanță, la solicitarea unor organizații de mediu.