Politică
Premierul, avertizat că riscăm să rămânem fără medici în pandemie
Sindicaliştii din Sănătate au reacționat, marţi, după ce Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde de către personalul din domeniu, sub sancţiunea suspendării contractului de muncă.
”Domnule Cîţu, vei reuşi să-ţi înjumătăţeşti singura ”armată” care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4”, au transmis sindicaliştii, care anunţă că vor lupta împotriva proiectului.
”Aţi mai văzut vreodată un general care, în plin război, îşi înjumătăţeste cu bună ştiinţă armata? Dacă nu, aveţi acum ocazia! În plin război epidemiologic, cu localităţi care intră sub cod roşu de Covid de la zi la zi, guvernul Cîţu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unităţile sanitare publice şi private, sub ameninţarea cu suspendarea şi apoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada: fie a vaccinării anti-COVID; fie a trecerii prin boală în ultimele şase luni; fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajat”, au transmis sindicaliştii.
Aceştia anunţă că, ”peste o lună de la publicarea în M.O. a legii, probabil că aproape jumătate dintre angajaţii din sănătate (oameni care ţin să le fie respectat dreptul constituţional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut”.
Aproape jumătate din personalul medical este nevaccinat, iar în acest caz nu se mai poate pune problema că oamenii nu ar fi informați, fiind evident o alegere a acestora în cunoștință de cauză.
Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, despre care ministrul Cseke Attila afirmă că se doreşte adoptarea în regim de urgenţă.
Astfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital.
După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept.
Măsurile se vor aplica şi pentru personalul IGSU/ISU, IGAv şi al laboratoarelor de analize medicale.