Anchetă

Prefectul Iulian Popescu are niște scheleți în dulap la Teatrul ”Elvira Godeanu”. Corpul de Control s-a făcut că nu-i vede!

Prefectul județului Gorj, Iulian Vasile Popescu, cea mai docilă marionetă pe care senatorul Ion Iordache o putea găsi în arealul politic, încearcă cu disperare să se facă remarcat, în speranța că va fi desemnat candidat de sacrificiu, ca mai apoi, după ce va repurta un nou eșec, să prindă, din nou, o sinecure.

La finalul anului trecut, prefectul Popescu, a trimis Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj într-o verificare la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, invocând un pretext care, din punct de vedere al atribuțiilor pe care i le conferă Codul Administrativ, nu prea are suport: plecările mai multor angajați și o așa zisă stare de tensiune din instituție, iar rezultatul controlului va fi prezentat astăzi, 5 ianuarie, într-o conferință de presă.

De fapt, prefectul Popescu are interese personale, de afaceri, la Teatrul ”Elvira Godeanu”, instituție cu care s-a aflat în relații comerciale din postura de administrator și actionar al firmei Soft Tehnica SRL. 

În urmă cu exact cinci ani, pe când Iulian Popescu era doar un om de afaceri și nu pășise pragul politicii și pe cel al celebrității, firma la care era director și administrator, Soft Tehnica SRL București s-a lipit la un contract pentru realizarea ”platformei web”, adică a siteului Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”.

Lucrurile s-au derulat pe repede înainte, ca să fie bine pentru toată lumea.

Referatul de necesitate a fost întocmit, la data de 29 decembrie 2018, de Gheorghe Aurelian Gârbaciu, consultant artistic al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” la acea vreme, în prezent, șeful Cancelariei prefectului.

Astfel, Iani Gârbaciu a consemnat olograf în referat să fie analizate ofertele: ”În urma ofertelor primate vă rog să analizați și să dispuneți spre a fi realizată oferta considerată cea mai potrivită pentru realizarea site-ului instituției noastre. (…) pentru promovarea instituției și relaționarea cu spectatorii teatrului (virtual)”. Referatul a fost plasat sub pixul managerului de atunci al instituției, Cosmin Ciobănuc Brehuță, care a pus rezoluția: ”Se acceptă oferta de la Soft Tehnica SRL”.

Pe 8 ianuarie 2018 (!?) directorul general al Soft Tehnica SRL, Iulian Vasile Popescu a trimis contractul spre a fi semnat de șeful teatrului. De fapt, și contractual și facture în valoare de 3.570 de lei, au fost înregistrate la teatrul din Tg-Jiu în aceeași zi, 25 ianuarie 2018, și semnate de managerul Brehuță, contabila șefă și juristul instituției. Banii au fost plătiți către firma lui Iulian Popescu o lună mai târziu, pe 28 februarie, cu toate că nu există niciun suport la plată, adică vreun proces-verbal care să ateste că serviciile contractate au fost realizate.  

De altfel, cronologia documentelor e neclară și demonstrează că totul a fost fabricat. Concret, referatul întocmit de Gârbaciu, în mod logic, trebuia realizat mai înainte de contract, nu după un an, cum reiese din documente, dar din cauza vitezei au scris 29 decembrie 2018, în loc de 2017. Mai mult, deși contractul a fost înregistrat și semnat pe 25 ianuarie 2018, un așa zis ”proces-verbal de acceptanță”, în care serviciile sunt acceptate de teatru ”fără obiecții”, a fost semnat de ambele părți, adică de Iulian Popescu, director general al Soft Tehnica SRL și de Cosmin Ciobănuc Brehuță, manager al Teatrului ”Elvira Godeanu”, a doua zi, pe 26 ianuarie 2018.

Documente dispărute

În mai 2023, Iulian Vasile Popescu a fost numit prefect al județului Gorj și, deloc întâmplător, șef al Cancelariei instituției a fost desemnat Gheorghe Aurelian (Iani) Gârbaciu, doar erau cunoștințe vechi.

În urmă cu două luni, prefectul a anunțat că trimite Corpul de Contrul la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, pentru că ”sunt multe conflicte”: „Trebuie să fie o instituție fanion, foarte importantă pentru Târgu Jiu, mai ales că discutăm despre un oraș al culturii, al lui Brâncuși și Capitala Tineretului. Aici apar foarte multe reclamații și dispute, care creează o atmosferă toxică în funcționarea acestei prestigioase instituții. Din acest motiv, am cerut Corpului de Control să facă verificări în privința modului de gestionare a banilor, modul de angajare a persoanelor și relația pe care o are cu autoritatea tutelară, Primăria Târgu Jiu. Acest control este în curs și vom avea un raport final în perioada următoare“, a spus Popescu în presa locală.

Cu privire la modul de gestionare a banilor, trimișii lui Popescu nu au vrut să verifice decât perioada în care la conducerea instituției s-a aflat Mariana Ghițulescu și au refuzat cu obstinație să se uite și în trecutul nu prea îndepărtat, când firma prefectului făcea afaceri cu teatrul. Curios este că, în arhiva instituției se regăsesc doar două facturi emise de Soft Tehnica SRL, restul documentelor au dispărut!

Despre faptul că în perioada anterioară se sifonau sume imense din instituția Teatrului "Elvira Godeanu", prefectul nu a vrut să dispună verificări, tocmai fiindcă nu este străin de ele. Corpul de control a venit țintit în speranța că poate reușesc sa scornească ceva compromițător la adresa actualului manager. 

P. S. Nu în ultimul rând, se discută foarte des și despre relații de altă natură între anumite personaje publice și unele puicuțe artistice. Ceai de bromură, aia este soluția, nu distrugerea unei instituții de cultură. Cu scuzele de rigoare, dom' prefect, mai ai la dispoziție și mâna dreaptă!! Bine? Regret că nu sunt în România, dar revin luni. Regret pentru că nu ratam ocazia de a veni la conferința vieții, doar să ți-o culc...pentru minim 5 ani!! 

Jenant, penibil și extrem de josnic! 

Nu mă prea știu cu scrisul pe la organe, dar sentimentul de silă creat de voi chiar mă obligă să o fac! O sa solicit o anchetă pe ultimii 5 ani, până la zi. Ți - ai dreak de hoți cu tupeu de bwlangii! 

Vizualizări: 6,618

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: