Actualitate
Prefect: Se pot întâmpla dezastre la Cariera Roșia
Prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, crede că închiderea Carierei Roșia, fără măsuri de siguranță, poate genera dezastre.
Activitatea carierei a fost oprită în urma unei decizii judecătorești care a suspendat acordul de mediu. Închiderea în siguranță a unei cariere presupune însă lucrări care pot dura câțiva ani, dar pe care compania minieră nu are dreptul să le facă.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Gorj a luat act de pericol și a informat structura similară de la nivel național. “Am recomandat Directoratului, Consiliului de Supraveghere, să dispună toate măsurile legale pentru a pune în siguranță cariera”, a spus Marcel Iacobescu.
Curtea de Apel București va judeca pe 22 august contestația Complexului Energetic Oltenia, la decizia Tribunalului care a suspendat acordul de mediu al carierei. O decizie extrem de dubioasă, câtă vreme acordul a fost emis de o instituție a statului, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. O organizație așa-zis ecologistă a spus instanței că are suspiciuni cu privire la legalitatea acestui acord de mediu, iar judectărul a decis ca, până se lămurește el dacă e adevărat sau nu, să suspende activitatea carierei. O carieră minieră care dă trei milioane de tone de lignit pe an, fiind cea mai mare din Europa de Est!
Ca o paranteză, organizația Bankwatch, cea care luptă pentru închiderea mineritului din România, este finanțată de guvernele Germaniei și Suediei. Care, ce să vezi, sunt în topul exportatorilor de energie din Europa, pe primele două locuri, în timp de România a devenit de câțiva ani importator de energie. Nimic nu e întâmplător.