Actualitate

Prea târziu pentru salvarea mineritului

Mai mulți salariați ai Complexului Energetic Oltenia susțin că nu se mai poate face nimic pentru salvarea mineritului și a termocentralelor pe cărbune.

“Posibil să o mai lungească cu un an - doi, adică să amâne puțin închiderea, dar nu putem să vorbim de salvare. Ce să mai salvezi? Stau utilajele să cadă pe noi, salariați nu mai sunt”, a comentat un miner pe pagina de socializare. "Ai dreptate, este mult prea târziu", a reacționat un alt miner.

Potrivit planului de restructurare, la 1 ianuarie 2026, toate capacitățile pe cărbune ar trebui să fie închise, în conservare sau în rezervă tehnică. Ministrul Burduja a anunțat că merge în această lună la Bruxelles, pentru a obține o amânare.

Din 2024, vor mai rămâne în funcțiune doar patru grupuri energetice, adică 4, 5 și 6 Rovinari și 5 Turceni. Grupurile 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar grupul 7 Turceni va fi în conservare.

În 2025 rămân trei grupuri în producție (4 și 5 Rovinari, 5 Turceni), trei grupuri în rezervă de capacitate (6 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița), iar grupul 7 Turceni rămâne în conservare.

Anul 2026 este aproape un final al acestei activități, pentru că rămân doar trei grupuri pe cărbune, dar și acelea în rezervă de capacitate. Este vorba de grupurile 4 și 5 Rovinari și 5 Turceni. 

În ceea ce privește închiderea carierelor miniere, planul este următorul: la finalul acestui an vor fi închise perimetrele Gârla - Rovinari, Lupoaia, Peșteana și Husnicioara, iar la finalul anului viitor Cariera Jilț Sud.

Practic, în 2024 activitatea va fi concentrată în cinci perimetre miniere: Jilț Nord, Pinoasa, Tismana, Roșia și Roșiuța. În 2025 rămân doar patru cariere, în timp ce Tismana va intra pe procesul de închidere.

În 2026 intră în închidere și Cariera Jilț Nord, iar carierele Pinoasa, Roșiuța și Roșia intră în rezervă de capacitate.

 

Vizualizări: 4,398

Alte articole din Actualitate:

Citește și: