La modă

Pot fi înlocuiţi dinţii extraşi cu faţete dentare?

Dinţii sunt componente importante ale organismului, şi participă la funcţii, precum masticaţia şi vorbirea. Pierderea unuia sau mai multor dinţi poate duce la probleme gastroenterologice, la distorsionarea vorbirii şi la alte fenomene nedorite.

Dacă un dinte este deteriorat, este necesar să contactaţi un medic dentist. Medicul va determina cauza deteriorării, va decide dacă dintele poate fi sau nu salvat, şi va stabili metoda de înlocuire a coroanei distruse.

Faţetele dentare sunt lamele subţiri (0,2 mm până la 0,5 mm) de ceramică sau compozit, care sunt plasate pe partea exterioară a dintelui, împiedicând smalţul să se erodeze. Când se pune întrebarea dacă este posibil să alegeţi tratamentul cu faţete dentare în cazul în care aţi pierdut dinţii, răspunsul este categoric - NU. Scopul faţetelor este mai mult de ordin estetic.

Trebuie remarcat faptul că faţetele şi coroanele dentare nu sunt acelaşi lucru. Faţetele oferă o oportunitate de a îmbunătăţi aspectul dinţilor. În ceea ce priveşte coroanele, acestea sunt utilizate în principal atunci când este necesar să se păstreze un dinte foarte deteriorat de carii sau când se doreşte închiderea unui spaţiu gol cu o punte dentară.

Faţetele sunt mai mult un tratament cosmetic. Aceste fâşii subţiri de ceramică acoperă partea din faţă a dintelui pentru un efect vizual impecabil. Faţetele trebuie fixate pe o suprafaţă solidă, ceea ce le face deja inadecvate în cazul absenţei unui dinte.

Opţiuni pentru înlocuirea dinţilor lipsă

În absenţa unuia sau mai multor dinţi la un pacient, medicii stomatologi recurg la următoarele tehnici pentru a ajuta la restabilirea danturii.

Implanturi dentare

Spre deosebire de faţete, implanturile dentare fac posibilă refacerea danturii practic de la zero. Această procedură este una chirurgicală şi poate fi efectuată numai într-o clinică dentară.

În ceea ce priveşte tehnica în sine, medicul plasează un şurub din titan în osul maxilar, iar după integrarea sa în os, acesta va susţine o coroană dentară. Implantul dentar se efectuează sub anestezie locală, ceea ce face posibilă eliminarea completă a durerii la pacient. În plus, implanturile nu afectează mucoasa bucală şi sunt complet sigure pentru pacienţii care suferă de reacţii alergice.

Puntea dentară

O punte dentară fixă reprezintă o serie de dinţi artificiali interconectaţi de o structură rigidă, folosită pentru a închide spaţiile edentate. Puntea nu poate fi comparată cu faţetele, deoarece lucrarea este fixată pe suprafaţa dinţilor vecini spaţiului gol, care sunt slefuiţi de jur împrejur. Comparând punţile dentare cu implanturile, prima opţiune este mai economică, dar afectează starea dinţilor adiacenţi, perfect sănătoşi.

Proteze dentare

Cel mai adesea, această metodă de tratament este utilizată pentru a restabili dinţii pierduţi la persoanele în vârstă. Protezele dentare pot înlocui atât câţiva dinţi, cât şi o dantură întreagă. Proteza este detaşabilă, ceea ce face posibilă îndepărtarea lucrării în timp ce pacientul dorme.

În ceea ce priveşte dezavantajele, protezele dentare pot provoca disconfort imediat după instalare. Dar, în timp, senzaţiile neplăcute dispar. De asemenea, este important să utilizaţi agenţi de fixare speciali. Aceaştia împiedică pătrunderea resturilor alimentare sub proteză sau desprinderea bruscă a lucrării.

Atunci când alegeţi o metodă de înlocuire a dinţilor lipsă, este necesar să vă bazaţi nu numai pe preferinţele personale, ci şi pe indicatorii medicali. Dacă dintele poate fi conservat cel puţin parţial, este mai bine să folosiţi faţete. Acest tratament face posibilă conservarea unei părţi a dintelui şi, de asemenea, oferă un efect vizual impecabil.

Vizualizări: 839

Alte articole din La modă:

Citește și: