Ultima oră

Planurile verzi ale lui Burduja duc tot la energia pe cărbune. SEN n-are cu ce să funcționeze în iarna asta

Palnurile verzi ale lui Burduja duc tot la energia pe cărbune. SEN n-are cu ce să funcționeze în iarna asta

 

Punerea în funcţiune a grupului 5 de la Rovinari s-ar putea să fie singura realizare importantă în sistemul energetic, arată analiștii în domeniu. Este foarte importantă, mai ales în prag de iarnă, pentru că energia hidro scade din cauza lipsei ploilor, când gradul de umplere în lacurile de acumulare este îngrijorător de mic, iar Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a produs cu 22% mai puţină energie în primele nouă luni ale anului.

 

Cu alte cuvinte, toate planurile verzi făurite de ministrul Burduja, numeroasele semnături date pe care mai de care investiții în regenerabile nu fac nici o ceapă degerată într-o iarnă grea așa cum anunță meteorologii în acest an. Fiindcă tot de cărbune va depinde Sistemul Energetic Național. Și de importuri masive, din cauza faptului că ministrul a avut grijă să se țină de programul de restructurare, cu închiderea mai multor grupuri.

 

 

Astfel, această punere în funcţiune, a grupului 5 de la Rovinari, riscă să fie singura de mari dimensiuni în producţia de energie, în contextul în care anul 2024 trebuia să aducă finalizarea mai multor proiecte. Printre ele se numără centrala Iernut a Romgaz sau cea de la Midia a Rompetrol. Pe partea de energie verde nu s-a pus mai nimic în funcţiune, cu excepţia prosumatorilor. Astfel, tensiunile acumulate în funcţionarea sistemului energetic din această vară pot fi interpretate ca un fel de „promo“ pentru iarna care urmează și devine o certitudine că România va importa energie iarna aceasta pentru consumul propriu, singurul semn de întrebare fiind legat de cât de mari şi scumpe vor fi importurile, atenționează Ziarul Financiar.

 

 

 

 

Vizualizări: 1,215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: