Actualitate

Pîrvulescu vrea explicații clare de la Casa de Pensii

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, acuză instituțiile statului că sunt deprofesionalizate. Asta după ce Casa Națională de Pensii a venit cu precizări legate de legea prin care a fost redusă vârsta de pensionare a celor din minerit și energie la 52 de ani, precizări care i-au băgat și mai mult în ceață pe oameni.

“Poate asistăm la o lege care să nu poată fi aplicată, să dea Dumnezeu să nu fie așa. (...) Este posibil ca o astfel de chestiune, dacă nu s-ar aplica, să ducă la o dezamăgire cumplită în rândul a peste trei mii de colegi”, a spus Pîrvulescu la Radio Infinit.

Casa Națională de Pensii a susținut că “Noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și NU conțin reglementări referitoare la: asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”.

Dumitru Pîrvulescu a amintit că un punct de vedere similar a fost susținut chiar în ziua votului de parlamentarul Adrian Solomon de la PSD, care a fost opt ani președinte al Comisiei de Muncă. Acesta a spus atunci că minerii și energeticienii sunt mințiți că li se recunoaște retroactiv grupa specială de muncă, pentru că în lege nu scrie așa ceva. “Ceea ce reclam eu aici este incapacitatea colegilor de la USR de a pricepe că legea este incompletă, că mai are nevoie de un articol și anume cel privind asimilarea perioadei de dinainte de 2001 și de după cu grupa specială. Forma în care a ieșit de la comisie textul de lege care se regăsește în raport este un text care se va aplica peste 25 de ani. În aceste condiții, nu faceți decât să îi păcăliți pe oameni”, a spus Solomon.

Președintele FNME spune acum că a fost un război pe această lege între PNL și USR, război care continuă și în prezent și în urma căruia sunt afectați cetățenii. “Trei mii de colegi se gândesc în momentul de față când vor ieși la pensie și cu ce pensie vor ieși. Activitatea în minerit și energie este una periculoasă, nu mai sunt atenți la locul de muncă”, a mai spus Pîrvulescu, pentru ca politicienii să înțeleagă cât de periculos este pentru salariați acest joc politic.

Legea privind pensionarea la 52 de ani a minerilor și energeticienilor din termocentralele pe cărbune va intra în vigoare pe 19 august. De la depunerea primului dosar de pensionare, Casa de Pensii are la dispoziție 45 de zile pentru a emite o decizie.

Vizualizări: 6,220

Alte articole din Actualitate:

Citește și: