Actualitate
Pîrvulescu: Noi trăim acum începutul sfârșitului
Liderul unei mari federații sindicale care reprezintă salariații Complexului Energetic Oltenia crede că România va fi înaintea altor state la capitolul închiderii carierelor miniere, pentru că nu are atitudine ca stat.
“Nu e bine nici să le dai speranțe oamenilor, nici să nu recunoști ce urmează. Atâta vreme cât România face parte din Uniunea Europeană și Comisia Europeană a decis ceva cu privire la cărbune, să nu credeți că noi vom face excepție”, a spus Pîrvulescu la un post de televiziune.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu și-a asumat un termen de închidere decât pentru exploatările de huilă. “Ne-am propus ca phase-out pentru huilă anul 2032. Până în 2030 să punem în siguranţă zăcământul, care va fi utilizat la centrala Paroşeni, care are autorizaţie integrată de mediu şi a fost retehnologizată cu tehnologie japoneză. Apoi până în 2032 vorbim de ecologizarea efectivă a zonei”, spunea ministrul acum câteva zile într-un interviu.
Pentru exploatările de lignit nu a dorit să dea un răspuns, înainte de a afla punctul de vedere al Comisiei Europene pe planul de restructurare propus de Complexul Energetic Oltenia. “Haideţi să vedem cum merge acest plan de restructurare. Nu m-aş hazarda încă să vorbesc de un phase-out la lignit. Aş vrea să văd că acest plan de restructurare este aprobat, este pus în operă, se merge cu investiţiile, trecem o parte din centrale pe gaz, facem acel parc regenerabil şi mergem mai departe. Trebuie să luăm în calcul inclusiv preţul certificatelor de CO2, să vedem cum va evolua în perioada anilor următori şi, în funcţie de asta, trebuie să ne calibrăm şi mergem mai departe”, mai spunea ministrul.
Mai e puțin și se face anul de când Comisia Europeană analizează planul de restructurare. Un an pierdut pentru CE Oltenia, care și-a propus să finalizeze restructurarea până în 2025. Ori când pierzi un an din cinci doar așteptând o aprobare, deja trebuie să îți refaci toate calculele.