Actualitate

Pințea: Fără aceste proiecte, nici planul CEO nu se mai îndeplinește

Lăcrămioara Diaconu Pințea, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia, a vorbit într-un interviu pentru investenergy.ro, despre ce înseamnă faptul că acționarii au respins asocierea cu Tinmar în cele cinci firme pentru care fusese selectată și prin care urma a fi făcut grupul pe gaze de la Turceni, precum și patru parcuri fotovoltaice.

 

“Suntem într-un impas, deocamdată, cu privire la centrala de la Turceni și cele patru parcuri fotovoltaice, după ce documentele tranzacției privind asocierea CE Oltenia cu Tinmar Energy nu au fost aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor CE Oltenia”, a spus Pințea. 

Complexul Energetic Oltenia a cerut acum acceptul pentru selectarea altui investitor, prin procedură accelerată. “Trebuie spus că, fără aceste proiecte – cele două centrale pe bază de gaze naturale, nici planul CEO nu se mai îndeplinește, nici România nu va avea capacitățile necesare pentru a-și asigura securitatea energetică”, a mai spus șefa CEO.

Acesta spune că societatea nu se poate baza prea mult pe cărbune în viitor. “Chiar dacă ținem cărbunele, cum am spus anterior, avem o limitare fizică în a produce o anumită cantitate de cărbune. Nevoia de energie, vedem, este constantă sau chiar în creștere, capacitățile de producție sunt vechi – cele pe lignit cu atât mai mult, există o limitare fizică a centralelor dar și a producției de cărbune”, a mai spus Lăcrămioara Diaconu Pințea.


Cele cinci investiții pentru care se caută partener sunt:


Parc fotovoltaic – 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari; 

 fotovoltaic – 112 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni; 

Parc fotovoltaic – 66 MW pe halda exterioară Pinoasa a SE Rovinari; 

Parc fotovoltaic – 19 MW pe halda exterioară Bohorelu a SE Rovinari; 

Un bloc de 475 MW pe gaz natural la SE Turceni care va înlocui o capacitate existentă de 330 MW pe lignit.

Vizualizări: 1,342

Alte articole din Actualitate:

Citește și: