Social
Peste patru mii de cutremure în Gorj
Acum fix un an, două cutremure de 5,2, respectiv 5,7, au avut loc în județul Gorj. Zilele de 13 și 14 februarie 2023 vor rămâne întipărite în mintea gorjenilor care n-au mai trecut prin așa ceva. Din fericire, n-au fost oameni răniți, dar pagubele materiale au fost importante pentru că zeci de clădiri au fost afectate serios de zguduiturile pământului.
Seismul de 5,7 grade a fost, spun specialiștii, cel mai puternic din zona Olteniei din ultimele două secole. Au produs avarii serioase mai multor clădiri. În Arcani, o școală a fost demolată după seism. Bisericile au fost închise pentru că nu mai sunt sigure pentru populație. La Runcu, mai multe școli au suferit pagube. La fel și în Lelești ori Tismana. Și la Târgu Jiu, au fost semnalate probleme serioase la clădiri monumente istorice după cutremure. Corpul vechi al Prefecturii a fost închis pentru că s-au desprins bucăți din tavan și tot cad la fiecare mișcare, iar pereții sunt plin de crăpături. Guvernul a alocat atunci peste 50 de milioane de lei pentru refacerea obiectivelor afectate de cutremure.
Cei de la Institutul de Cercetare pentru Fizica Pământului anunță că de atunci au fost peste patru mii de cutremure în Gorj. "În perioada imediat următoare primelor seisme, INCDFP a instalat mai multe stații seismice și GNSS în regiune, lucru care a dus la o înregistrare, detectare și localizare mai precisă a cutremurelor și, în special, a microseismelor. Astfel, în ultimul an au fost detectate 4219 seisme în zonă, contribuind la înțelegerea mai bună a geologiei zonei și a modului de desfășurare a secvenței seismice. Puține însă au fost resimțite de populație", anunță INFP.
Au fost făcute, de asemenea, și cercetări aeriene cu drone a zonelor Cheile Sohodului și Valea Mare, pentru a identifica zone potențial afectate de cutremure, instabile și falii active.