Actualitate

Peste 18.000 de tineri au plecat din țară. Cei rămași nu au un loc de muncă

Un proiect de lege înregistrat la Senat vine în sprijinul tinerilor care nu reușeșsc să se angajeze. Datele recente arată o situație îngrijorătoare pentru tineretul românesc. Rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste între 15 și 24 de ani a atins 20,5% în luna mai 2024, semnificativ mai mare decât media națională.

În același timp, peste 18.000 de tineri au părăsit România în 2022, iar mai mult de jumătate dintre aceștia au plecat din motive economice, cum ar fi nivelul scăzut de trai și lipsa locurilor de muncă.

Pentru a contracara aceste provocări, proiectul de lege propune mai multe măsuri fiscale, destinate să reducă costurile pentru angajatori și să încurajeze angajarea tinerilor. Printre măsurile propuse se numără:

Scutirea de impozit pe venit

Elevii, ucenicii, studenții și persoanele aflate la primul loc de muncă vor fi scutiți de impozitul pe venit de 10% pentru partea din venitul brut aferentă salariului minim brut pe țară, dar doar pentru o perioadă de 24 de luni.

Scutirea parțială de contribuții sociale

Fără impozit pe salariu pentru acești români. Ucenicii, elevii și studenții care lucrează cu normă parțială vor beneficia de scutiri parțiale de contribuția la pensii (25%) și contribuția la sănătate (10%) pentru partea din venitul brut până la nivelul salariului minim brut pe țară, de asemenea pentru o perioadă de maximum 24 de luni.

Scutirea integrală pentru prima angajare

Pentru persoanele aflate la prima angajare, se va aplica o scutire integrală de contribuții pentru venitul brut până la nivelul salariului minim brut pe țară, valabilă timp de doi ani.

Vizualizări: 716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: