Social

Pensionări masive din minerit și energie

Forța de muncă din Complexul Energetic Oltenia riscă să se subțieze și mai tare. Sindicaliștii anunță un val masiv de pensionări. Nici nu e de mirare mai ales dacă ținem cont de faptul că, de la 1 septembrie, minerii și energeticienii ar câștiga mai puțini bani dacă ar ieși la pensie așa că mulți s-au grăbit să depună dosarele în iulie și august ca să prindă prevederile actualei Legi a Pensiilor care înseamnă pensii mai bune pentru cei care lucrează în condiții grele în cariere sau termocentrale. 

 

Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, a întărit ideea. Mulți angajați care se încadrează să se pensioneze se vor grăbi să iasă din câmpul muncii pentru că, de luna viitoare, intră în vigoare noua lege, iar minerii și energeticienii vor primi pensii mai mici dacă vor depune dosarele de pensionare după 1 septembrie.

“Oamenii, în lunile astea două, iulie-august, și-au depus dosarele, aproape toți care aveau condiții. Nu am cunoștințe de fiecare salariat în parte, care a depus și care nu a depus, dar din ce știu și eu și din ce discuții am avut cu colegii, cam toți cei care au condiții au așteptat până în august, știind că se va schimba legea pensiilor de la 1 septembrie și și-au băgat masiv dosarele de pensionare. Dar, conform legii, ele durează vreo 45 de zile. Sunt foarte mulți care au dosarele în lucru și valul de pensionări va fi, probabil, peste o lună, două, când se vor da deciziile. Știu câteva persoane care au condițiile, dar care nu își bagă dosarul, vor să mai lucreze”, a declarat Mitrescu, la Radio Infinit.

Iar acest lucru va îngreuna și mai tare soarta companiei care și-așa duce lipsă de specialiști mai ales în producție. Cei care au muncit zeci de ani în cariere și termocentrale vor ieși la pensie și sunt puțini cei care-i pot înlocui. 

De la 1 septembrie, salariații din CEO se vor putea pensiona tot de la 52 de ani, însă modul de calcul al pensiei este diferit și oamenii vor pierde bani dacă-și depun cererile la Casa de Pensii pentru a ieși din câmpul muncii. 

Mii de mineri și energeticieni s-au pensionat în ultimii ani.

 

 

Vizualizări: 3,234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: