Politică
Parlamentul a adoptat legea care permite finalizarea hidrocentralelor de pe Jiu. USR s-a opus!
Parlamentul României a votat, miercuri, legea care permite ca limitele ariilor naturale să fie modificate, pentru a putea finaliza hidrocentralele a căror construcţie a fost abandonată din cauza normelor europene de protecţie a mediului şi a modificărilor legislative ulterioare privind delimitarea zonelor protejate. Legea merge spre promulgare la şeful statului.
Camera Deputaţilor a votat cu 233 de voturi „pentru” şi 47 de voturi „contra” proiectul de lege care permite regândirea limitelor ariilor naturale, astfel încât să permită finalizarea hidrocentralelor care în prezent nu sunt funcţionale din cauză că se află în zone protejate.
Este vorba despre acele hidrocentrale a căror construcţie a fost începută înainte ca legislaţia să fie modificată şi zonele respective să fie declarate arii protejate. Aşadar, construcţiile au fost începute şi abandonate ulterior. Vorbim în principal de amenajarea hidroenergetică a Jiului, pentru care Hidroelectrica a cheltuit 150 de milioane de euro înainte de a fi oprite lucrările.
După cum reiese din expunerea de motive, proiectul de lege a fost gândit drept răspuns la creşterea preţurilor din sectorul energetic. „Principala soluţie (…) a fost intensificarea ritmului de realizare a investiţiilor în sectorul energetic. Un prim pas în accelerarea ritmului investiţional (…) ar fi finalizarea proiectelor care, deşi se află într-o fază avansată de executare, sunt în prezent blocate din motive procedurale ori ca urmare a unor sincope legislative”, se arată în cuprinsul proiectului de lege.
Proiectul votat de majoritatea deputaţilor, cu modificările aduse de Comisiile pentru industrii şi pentru politică economică, prevede că legea se aplică pentru acele hidrocentrale care sunt în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% la data de 1 mai 2022, şi care sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.
Uniunea Salvaţi România a fost singurul partid care s-a opus proiectului de lege.
Acest proiect permite să fie reluate şi finalizate următoarele investiţii majore: Răstoliţa – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro şi care poate produce lunar peste 9000 MWH; Valea Jiului – hidrocentralele Bumbeşti – realizată 90%, Dumitra - realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro şi care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWH, în fiecare lună.