Politică
Parlamentar de Gorj: Există zăcământ de cărbune pentru 25-30 de ani
Deputatul Mihai Weber se declară optimist și spune că planul de restructurare aprobat pentru Complexul Energetic Oltenia ar putea fi amânat cu doi ani. Iar vremea din ultima perioadă le-a întărit celor responsabili ideea că energia pe cărbune chiar e de bază.
Când bate vântul prea tare sau deloc, eolienele pică. Dacă e secetă, hidrocentralele nu produc nimic. Iar exemplul de săptămâna trecută când a fost oprit și un reactor de la Cernavodă e încă un motiv ca energia pe cărbune să rămână în mixul energetic mult timp de acum înainte, spune deputatul Mihai Weber.
Liderul PSD Gorj adaugă că există zăcământ de cărbune cât să mai producă energie Complexul Energetic Oltenia cel puțin 25 de ani de acum înainte. Iar cărbunele poate asigura echilibrul în Sistemul Energetic Național. „Depindem de vreme. Avem secetă, hidro nu produce. Nu bate vântul, eolienele sunt la pământ. Avem această resursă: cărbunele, pe care alte țări nu o au. Există zăcământ pentru cel puțin 25-30 de ani. Hai să protejăm ce avem, să exploatăm ce avem nevoie, dar să fie echilibru între componente în Sistemul Energetic Național. Asta e lipsa profesioniștilor în sistem”, a declarat Mihai Weber, la Radio Infinit.
Statul român a cerut o amânare a planului de restructurare la Comisia Europeană. Până acum, nu a venit niciun răspuns de la Bruxelles. Și nu vremea e principalul motiv pentru care cărbunele trebuie păstrat în sistem mai mult decât e scris pe hârtie. Ci faptul că se taie cărbunele dacă se respectă planul de restructurare, dar nu se pune nimic în loc pentru că investițiile programate sunt tărăgănate cu cel puțin doi ani.