Social
Palincă din struguri. “Vă scoateți banii”
Nu aruncați borhotul după ce trageți vinul din struguri, este sfatul unui gorjean din Bălănești. Acesta spune că face palincă din borhot și doar din vânzarea acesteia scoate banii pe care i-ar da pe struguri, dacă i-ar cumpăra.
“După ce am terminat de stors vinul, avem două posibilități cu borhotul. Ori facem din nou vin, dar de calitate mai proastă, ori facem pălincă de struguri”, a spus gorjeanul.
“Trebuie mai întâi să știm cât vin am stors. Dacă am stors 60 de litri de vin bun, vom pune peste borhot 60 de litri de apă cu zahăr. Pentru fiecare patru litri de apă vom pune un kilogram de zahăr”, a explicat acesta.
Apa trebuie să fie călduță când pune zahărul, a mai spus fermierul.
“Pentru pălinca de struguri, lăsăm la fermentat mai mult timp, apoi punem amestecul în cazan. Mare atenție, să fie foc încet, să nu se prindă și să nu se înfoaie. Eu scot palinca de struguri la 52 de grade”, a povestit fermierul.
Litrul de pălincă trece de 20 de lei, acum depinde și de zonă, de cantitate, de perioada anului.