Politică

Ordonanța pentru închiderea mineritului va fi modificată

Politicienii puterii par să cedeze presiunii venite dinspre opinia publică și vor modifica proiectul ordonanței de urgență privind decarbonizarea.

Proiectul prevede acum închiderea definitivă și ireversibilă a capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune până în 2030, mai bine de jumătate în următorii patru ani.

Ordonanța trebuie să intre în vigoare la finalul acestei luni, fiind un obiectiv asumat de România prin PNRR-ul conceput de USR anul trecut.

Pe ultima sută de metri, proiectul va fi modificat, după cum a aflat managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan. “Au fost niște grafice de închidere a capacităților pe cărbune. Acel termen de închidere ireversibilă a produs discuții. În urma discuțiilor pe care și sindicatele le-au avut cu Ministerul Energiei, și noi le-am avut la Senat și cu Ministerul, se pare că acest proiect de ordonanță de urgență va suferi modificări, vor fi introduse și termene de punere în funcțiune a capacităților noi, va fi o corelare între scoaterile și punerile în funcțiune a capacităților”, a spus Burlan. 

De asemenea, grupurile închise nu vor fi demolate imediat. “Capacitățile care vor fi scoase din funcțiune vor fi menținute o perioadă în conservare, fără a fi dezafectate, astfel încât, într-o situație de criză, complexul să poată să livreze energie. Dezafectat înseamnă să dezmembrezi grupurile, să asiguri piese de schimb pentru celelalte, să valorifici restul ca deșeu. Acest termen de dezafectare, de închidere ireversibilă, va fi eliminat”, a mai spus Burlan. 

Complexul Energetic Oltenia are deja două grupuri închise în 2021, grupurile 3 Turceni și 8 Ișalnița, iar alte două vor fi închise la finalul acestui an.

 

Vizualizări: 4,494

Alte articole din Politică:

Citește și: