Actualitate

Ordonanță dată pe sub masă. Șefii CEO aruncă praf în ochii salariaților

Faptul că în decembrie 2023 va fi pus în funcțiune grupul 5 de la Rovinari, așa cum a anunțat cu mare pompă administrația Plaveti din CEO, poate fi privit ca o crasă minciună. Dar nu o spune presa, ci OUG 108 și, mai ales, OUG 14, din 15 martie 2023, care modifică unele prevederi din ordonanța 108, a decarbonării.

Semnalul vine de la sindicalistul Vasile Tivig, foarte atent și minuțios când vine vorba de căile încurcate ale legilor promovate pe sub masă de Virgil Popescu.

Ne amintim când OUG 108 a fost modificată cu șustă, acum trei luni, fără nicio consultare prealabilă sau la vedere în coaliția de guvernare. Ei bine, presa a scăpat printre degete subiectul, nerelatând foarte aplicat pe problemă. Modificările aduse OUG 108, prin OUG 14/03.2023, pun cruce pe orice investiție în capacitățile primare ale CEO.

Articolul 19, abrogat!

Art. 19. — În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic.

Iată cum explică Vasile Tivig toată această situație: ”La 1 an de la apariția Proiectului de OUG privind decarbonizarea sectorului energetic, celebra OUG 108/30.06.2022, aș dori să insist asupra a două articole din forma inițială a acesteia. Articolul 2, modificat de Legea 334/2022, respectiv Articolul 19, ABROGAT de OUG 14/2022.

Dacă în forma inițială, Art.2, interzicea "construirea unor capacităţi energetice noi", acum, același articol interzice "punerea în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepția capacităților pentru care s-au emis licențe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență"!!!

Iar scopul acestei modificări ne este prezentat în Motivarea membrilor Comisiei pentru Industrii și Servicii, respectiv Comisiei pentru Politică Economică din Camera Deputaților: "Limitarea a fost extinsă, fiind aplicabilă nu doar noilor capacitați construite, ci şi pentru cele care sunt în proces de renovare/reabilitare şi care nu dețin la momentul intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență licențe/permis de funcționare"

   Cât privește Art. 19, care spunea că "În situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente", acesta a fost, pur și simplu ABROGAT!!! Adică, nu mai există acea posibilitate.

    Oare câte grupuri energetice se aflau "în proces de renovare/reabilitare şi care nu dețin la momentul intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență licențe/permis de funcționare" la acea dată ????

   Unul singur: GRUPUL 5 ROVINARI!!!

   Grup care, conform Declarației lui Daniel Burlan, "A fost scăpat din PNRR"!!! Unde au rămas 2 GRUPURI pe lignit (660 MWH) la C.E.OLTENIA și un GRUP pe huilă (150 MWH) la Paroșeni!

   Oare de ce, politicienii din Gorj nu pomenesc de aceste aspecte? Simplu, așteaptă banii din PNRR! Bani care vor fi "investiți" în studii, proiecte, ... Și bineînțeles, în CAMPANIA ELECTORALĂ!!!”, a semnalat acesta.

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 3,001

Alte articole din Actualitate:

Citește și: