Actualitate

ONG-urile se victimizează și îi cer demisia lui Burduja

Activiştii organizaţiei de mediu Greenpeace solicită demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, invocând faptul că "este inacceptabil, într-un stat democratic, ca ministrul Energiei să iasă public cu mesaje prin care cere directorilor companiilor de stat să atace în instanţă ONG-urile care contestă proiecte controversate".

 

Printre investițiile blocate de așa-zisele ONG-uri de mediu se află și hidrocentralele din Defileul Jiului, lucrări aproape finalizate, dar blocate în instanță după demersurile acestor organizații. Au fost, de altfel, printre investițiile enumerate de Burduja ca fiind în blocaj din cauza ONG-urilor, investiții pe care statul se chinuiește să le repornească: „Lucrăm la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea şi accelerarea majoră a proiectelor începute, cu grad ridicat de execuţie. Sunt peste zece hidrocentrale, cu o valoare cumulată a investiţiilor de aproape 12 miliarde de lei, mare parte bani deja cheltuiţi de statul român", a fost declarația care a supărat ONG-urile care se victimizează acum.

 

„Condamnăm reacţia ministrului Sebastian Burduja şi considerăm că a comis un derapaj ireconciliabil cu principiile democratice şi cu obligaţiile funcţiei pe care o ocupă. Prin instigarea publică la procese împotriva societăţii civile, el a demonstrat nu doar o neînţelegere periculoasă a democraţiei, ci şi o atitudine profund ostilă faţă de dreptul fundamental la liberă exprimare şi participare publică. Printr-o declaraţie ce pare desprinsă dintr-un manual de intimidare politică, ministrul nu doar că încurajează represaliile împotriva societăţii civile, ci şi transmite un avertisment clar: oricine îndrăzneşte să critice va plăti scump. Şi acesta e doar începutul”, susţine Greepeace, într-un comunicat de presă transmis către Agerpres.

 

 

Joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menţionat, într-o postare publicată pe propria pagină de socializare, că un tribunal american a decis că ONG-ul Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic şi a solicitat tuturor directorilor companiilor naţionale din energie să ceară în instanţă daune-interese în cuantum maxim împotriva organizaţiilor care introduc acţiuni cu rea-credinţă.

 

„Nu e un caz izolat. De la Neptun Deep (peste 4 miliarde de euro investiţie) la hidrocentralele noastre (1,4 miliarde de lei investiţie la hidrocentrala Răstoliţa), proiectele energetice strategice ale României sunt atacate sistematic în instanţă de ONG-uri de mediu. Oare chiar toate investiţiile româneşti sunt nocive pentru mediu? Oare o investiţie finalizată în proporţie de până la 98% are un impact atât de grav asupra mediului prin ultimele două procente rămase de executat, de zeci de ani? Gazul rusesc, când se importa în România, nu era poluant? Nu era toxic? De ce nu protestau aceste ONG-uri atunci? De ce nu au protestat când au eşuat cele două petroliere ruseşti cu mii de tone de păcură în Marea Neagră, cauzând, acum doar câteva luni, o tragedie majoră pentru ecosistemul marin? Este clar: România trebuie să se apere cu toate forţele. Aceste acţiuni în instanţă nu sunt, de obicei, despre protecţia mediului, ci despre blocarea dezvoltării naţionale şi a securităţii noastre energetice. Tactici de hărţuire, procese intentate cu rea-credinţă, avocaţi foarte bine plătiţi – toate par că fac parte dintr-un plan de sabotare a independenţei noastre”, a subliniat Burduja.

 

În acest context, oficialul a anunţat că ministerul de resort lucrează la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea şi accelerarea proiectelor începute, cu grad ridicat de execuţie

 

„Lucrăm la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea şi accelerarea majoră a proiectelor începute, cu grad ridicat de execuţie. Sunt peste zece hidrocentrale, cu o valoare cumulată a investiţiilor de aproape 12 miliarde de lei, mare parte bani deja cheltuiţi de statul român. Vorbim despre peste 700MW, cu un stadiu de execuţie de până la 98%. Nu ne vom opri! Să fie clar: cine vrea să ţină România în întuneric va fi tras la răspundere. Pentru că aşa e moral şi normal. (…) Le solicit public tuturor directorilor companiilor naţionale din energie să ceară în instanţă daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acţiuni cu rea-credinţă! Cine greşeşte plăteşte. Aşa e normal (…) Fiecare blocaj artificial costă România bani, locuri de muncă şi securitate energetică. Patriotismul energetic înseamnă fapte, nu vorbe! Înseamnă să trecem la măsuri ofensive care să consolideze producţia de energie electrică şi termică, după ani de zile de întârzieri, ezitări, blocaje. România are nevoie de gaze, de hidrocentrale, de cărbune, de regenerabile, de investiţii strategice. Are nevoie de toate”, a transmis demnitarul.

 

Vizualizări: 1,046

Alte articole din Actualitate:

Citește și: