Social

Obligațiile proprietarilor de animale în perioadele caniculare 

Proprietarii de animale au obligația de a respecta anumite măsuri pentru a asigura protecția și bunăstarea acestora, astfel încât să evite apariția stresului termic asociat perioadei de vară, adesea cu temperaturi caniculare.

Conform Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj, fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru acestea, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor ultraviolete nocive, dar și cantități suficiente de apă și furaje. De asemenea, trebuie să se asigure de buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare, dar și a sistemelor de ventilație. 

”La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă. În perioadele caniculare fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe și că hrana și apa sunt disponibile”, a transmis DSV Gorj. 

În cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să existe în apropiere umbrare, dar și jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. 

Administrațiile locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanță trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate. Totodată, consiliile locale și fermierii trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere.

În cazul deținătorilor de animale de companie, care sunt ținute afară, este important să asigure o sursă de apă potabilă, precum și adăpost corespunzător împotriva razelor solare. Atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute excesiv în vehicul, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiațiile ultraviolete și la temperaturi ridicate. 

Deținătorii de cai nu au voie să îi folosească în activitate anumite intervale orare. ”În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00-18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depășește 25℃”, conform DSV Gorj. 

Transportatorii de animale vii sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile. Înainte de a pleca la drum, trebuie să verifice dacă condițiile de microclimat oferite de mijlocul de transport sunt adecvate. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puțin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcție de specie, talie, vârstă și stare fiziologică.

 

 

Vizualizări: 873

Alte articole din Social:

Citește și: