Ultima oră

Obiectiv turistic mai puțin cunoscut acasă la Brâncuși

O bijuterie turistică puțin cunoscută vizitatorilor se află în satul Brădiceni, din comuna Peștișani. O moară cu ciutură, construită în urmă cu mai bine de trei decenii. Accesul la această bijuterie a satului se face pe o scară din beton cu șapte trepte.

 

 

Moara cu ciutură din Brădiceni a fost construită în 1993. Această moară de apă impresionează prin autenticitatea și tehnica sa tradițională, oferind o privire rară în trecutul meșteșugăresc al regiunii.

“La prima vedere, moara atrage prin eleganța sa rustică, realizată în tehnica cununilor orizontale de bârne. Ridicată pe o fundație supraînălțată din piatră, moara se înalță mândră deasupra peisajului înconjurător. Acoperișul solid, cu patru ape, completează imaginea de ansamblu, conferind clădirii o rezistență impresionantă în fața intemperiilor. Un detaliu deosebit care încântă privirea este prispa deschisă de la intrare, susținută de un stâlp sculptat cu măiestrie. Acest element arhitectural nu doar că oferă un loc de odihnă și contemplare, dar și adaugă un farmec aparte structurii. Continuând de-a lungul prispei, vei descoperi o cămară tradițională, cu pereții din nuiele împletite și tencuite cu pământ galben, păstrând astfel o tehnică de construcție specifică vremurilor de demult”, e descrisă de Asociația Acasă la Brâncuși.

Este o destinație perfectă pentru cei care doresc să exploreze patrimoniul cultural românesc și să se lase fermecați de farmecul rustic al unui colț de lume unde timpul parcă s-a oprit în loc.

Vizualizări: 683

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: