Social

Oameni buni, încercați să fiți calmi

Românii nu sunt pregătiți mental pentru situații critice și ne dăm seama de asta din reacțiile gorjenilor de după cutremur.

Apelurile la calm pe care le transmite periodic Inspectoratul pentru Situații de Urgență trec pe lângă ochii și urechile oamenilor, care stau cu ochii pe rețelele sociale și își alimenează stresul.

Nimeni nu este de condamnat pentru că s-a speriat, că doar nu este ceva ce putem controla dintr-un buton. Spunem doar că se vede că mental nu suntem pregătiți pentru astfel de situații.

O pregătire mentală pentru situații de criză nu se poate face într-o zi, o lună sau un an, este o chestiune care ține de educația pe care o primim, de exercițiile pe care ar fi trebuit să le facem periodic.

Autoritatile japoneze au creat un sistem eficient, prin care oamenii sunt informați, educați și practic antrenati zi de zi să dea piept cu o eventuală tragedie. Au zeci de laboratoare unde localnicii sunt pregătiți pentru a ști la ce să se aștepte și cum să acționeze.

Omul de la bloc învață ce să facă, prin simularea unor situații. Japonezul a învățat cum să construiască locuințe care să reziste la cutremur, dar și cum să își așeze lucrurile în casă, ca să nu îi cadă vaza sau tabloul în cap. La fel, cum să ancoreze mobila de perete și așa mai departe. Fiecare știe ce are de făcut la el în casă, la fel cum autoritățile știu ce să facă în comunitate.

La noi, oamenii s-au panicat după două zgâlțâieli și nu știu ce să le facă. Și nu avem o comunicare eficientă a autorităților, care să îi calmeze pe acești oameni. Copiii sunt speriați, părinții lor sunt speriați. Am auzit de oameni care se tem să doarmă în casă, oameni care nu își pot convinge copiii să doarmă, oameni care tresar la fiecare zgomot, oameni care stau toată noaptea cu ochii pe aplicațiile care anunță cutremurele. Și nu există specialiști care să știe să gestioneze această teamă colectivă. Mesajele de genul să ne informăm doar din surse oficiale și să nu ne panicăm sunt utile, dar nu suficiente, și ne dăm seama de asta vorbind cu oameni pe care îi cunoaștem și pe care îi vedem speriați. 

Și nu le punem spune că sunt mai speriați decât este cazul, că nu știm ce urmează, nu știe nimeni. Le spunem doar că spaima ne face rău, că este bine să fim calmi, fiecare la casa lui, să vedem cum putem consolida ce este de consolidat, să ne facem un bagaj cu care să putem fugi repede. Adică să ne pregătim, nu să fugim. Tocmai pentru că nu știe nimeni dacă următorul cutremur mare va fi mâine, peste o lună, peste un an sau nu va fi deloc.

Pregătirea pentru cutremur

Executaţi lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile care necesită acest lucru.
Nu faceţi modificări la clădiri, în vederea măririi sau micşorării unor spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora;
Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare, etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă.
Pregătiţi-vă rucsacul pentru situaţii de urgenţă: rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajută să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa.
Priviţi în locuinţa dumneavoastră şi încercaţi să vă imaginaţi ce ar putea să se întâmple în fiecare cameră dacă s-ar produce un cutremur.

În timpul evenimentului

Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.
Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.
Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.
Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
Protejaţi-vă capul şi faţa.
Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.
Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.
Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

După eveniment

Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este mposibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.
Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
ATENŢIE la scări! S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Sursa: https://amccrs-pmb.ro/2022/06/pregatirea-pentru-cutremur/

Vizualizări: 2,345

Alte articole din Social:

Citește și: