Ultima oră

O oră în plus de somn la noapte

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie spre 31 octombrie, la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră astfel încât ora 04.00 devine ora 03.00.

Parlamentul European s-a pronunțat de mai multe ori pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. În martie 2019 Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la practica de a regla ceasurile cu o oră primăvara și toamna începând cu 2021. Însă acest obiectiv nu a fost primit cu aceeași ambiție de către Consiliul UE care, după doi ani de analize, nu a formulat o poziție comună.

Ora de iarnă este considerată ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Sistemul cu ora de vară/ ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Un proiect de lege, publicat în 2018, propunea ca anul 2021 să fie ultimul când statele membre ale UE şi ţările afiliate să urmeze schimbarea sezonieră a orei. În condiţiile actuale cazate de pandemia de coronavirus, negocierile nu au început încă în cadrul Consiliului European, ceea ce face foarte puţin probabil ca legea să se aplice după anul 2021.

 

Vizualizări: 930

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: