Politică

O nouă prosteală oficială legată de prețul energiei

Ziua și declarațiile tembelizate! Cam așa stau lucrurile la noi. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, susține că prețul energiei ar fi la fel de mare, chiar dacă am avea mai mulți producători de energie ieftină.

"Un mit în care trăim este problema noastră că nu ne satisfacem necesităţile energetice, că acum câţiva ani exportam energie electrică şi acum importăm. La gaze, importam 10%, acum am ajuns să importăm 20%. Bun, e foarte bine că produci şi exporţi, întrucât câştigi bani, dar preţurile nu au treabă cu asta. Indiferent dacă eşti importator sau exportator, preţurile la electricitate şi gaze vor fi tot cele din Europa. Când sunt mici în Europa, vor fi mici şi la noi, când sunt mari în Europa, vor fi mari şi la noi", a spus Chirițoiu.

Tembelizatul omite să ne compare cu Europa și din punct de vedere al veniturilor. La lefurile noastre... nu ne permitem să fim nici vegani, dar cu puțin noroc devenim "aerani".  Nu căutați în dex, fiindcă nu-i introdus termenul. Urmează! Aerani sunt cei care mănâncă aer și beau apă. Lesne! 

Subiectul producţiei naţionale de electricitate şi gaze este unul important şi ar fi bine să producem mai mult, să exportăm şi să câştigăm bani, în loc să pierdem bani importând.

"Dar preţurile tot alea vor rămâne în piaţă. Din punct de vedere economic, nu ne putem separa de celelalte ţări din UE", a completat Chirițoiu.

În Europa, este un context cu totul special legat de faptul că, pentru prima dată în istorie, Rusia îşi foloseşte strategic avantajul că este furnizorul principal de gaze al acesteia, a explicat oficialul autorităţii de concurenţă.

De asemenea, scumpirile din ultimele luni nu au legătură cu liberalizarea, susţine Chiriţoiu. La momentul liberalizării pieţei gazelor, preţurile au scăzut cu 30%, iar la electricitate au crescut, pentru că până atunci erau ţinute artificial la un nivel mic de către autorităţile statului. 

"Liberalizarea ajută piaţa să meargă mai bine, iar preţurile, când scad în Europa, scad şi la noi, când cresc în Europa, cresc şi la noi, ceea ce nu ţine neapărat de liberalizare. La electricitate, înainte de liberalizare, preţurile erau anormal de mici, în sensul că statul lua cu japca, folosea firmele de stat ca pe o puşculită şi le obliga să vândă energie sub preţul pieţei, iar când s-a trecut la un preţ de piaţă, preţurile au crescut", a explicat Chiriţoiu.

Cu așa opinii din partea oficialilor, nu ne putem aștepta ca prețurile să mai scadă în viitorul apropiat. Legat de declarațiile oficialului... musai să ceară un consult. La cap, după cap... 

Vizualizări: 5,445

Alte articole din Politică:

Citește și: