Ultima oră

O fostă sucursală a CEO, pierderi de 355 de milioane de lei. Trece la tăieri 

Fosta sucursală a Complexului Energetic Oltenia este pe pierderi. E vorba despre Electrocentrale Craiova, care operează o termocentrală pe bază de lignit cu adaos de gaze naturale, cu putere termică instalată de peste 1.000 MW și electrică de 300 MW, fiind activă și pe piața de echilibrare a sistemului energetic național. 

 

Bugetul pe 2024 al societății, aprobat în urmă cu circa o săptămână, prevede pierderi de 355 milioane lei (la venituri de peste 608 milioane lei), în creștere cu peste 58% față de cele de 224,25 milioane lei de anul trecut (la venituri de 554 milioane lei), arată Profit.ro. Creșterea pierderilor este justificată prin ″condițiile actuale de piață legate de evoluția consumului de energie termică si electrică, precum și a prețurilor pe diferite segmente ale pieței″.

 

Fosta sucursală a CEO a încheiat un contract de împrumut a 960.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) cu Complexul Energetic Oltenia, deși Complexul își asigură o bună parte din banii necesari achizițiilor obligatorii de certificate din subvenții de la bugetul de stat. Garanția pentru împrumutul de certificate CO2, în favoarea creditorului CE Oltenia, a fost stabilită la 350 milioane lei. Pentru constituirea acesteia, Electrocentrale Craiova a luat un credit de 331,03 milioane lei de la banca de stat Exim Banca Românească și trebuie să acopere restul de aproape 19 milioane lei din surse proprii. Prețul de piață al unui certificat a fluctuat luna aceasta în jurul valorii de 65 euro/unitate, astfel că un pachet de 960.000 de bucați poate fi estimat în prezent la peste 62 milioane euro (mai mult de 310 milioane lei).

 

În aceste condiții, Ministerul Energiei a solicitat companiei ″demararea în regim de urgență a procedurilor necesare în vederea realizării testului investitorului privat prudent cu privire la oportunitatea de capitalizare a societății Electrocentrale Craiova SA″, test care să fie realizat de ″un expert independent recunoscut pe piață″, potrivit unui document al producătorului de energie. 

 

Ministerul Energiei a solicitat ca, în termen de o lună, CA-ul să pună la punct un plan de măsuri ″având ca obiective reducerea costurilor, reconfigurarea structurii organizatorice, urmărind reducerea cheltuielilor de personal, reducerea cheltuielilor cu achizițiile de bunuri și servicii și creșterea eficienței activității de mentenanță și exploatare, cu termene scurte, asumate, în vederea redresării situației financiare a societății, precum și asigurării resurselor necesare pentru achitarea obligațiilor rezultate din contractul de împrumut de certificate CO2 (încheiat – n.r. Profit.ro) cu societatea Complexul Energetic Oltenia SA și contractul de credit cu Exim Banca Românească SA″.

 

 

Vizualizări: 2,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: