Ultima oră

O bătălie câștigată. Continuă lucrările la hidrocentrale!

Veste bună de la secretarul de stat în Ministerul Energiei, Marius Negru. A fost semnat acordul de mediu pentru continuarea lucrărilor de la Hidrocentrala Răstolița, lucrări de peste 200 de milioane de euro blocate timp de aproape zece ani după demersuri făcute de organizații de mediu. Vestea e bună și pentru județul Gorj pentru că demersul are șanse să se repete și în Gorj, unde sunt șantiere similare blocate în instanță de aceleași ONG-uri cu interese obscure. Odată creat precedentul se presupune că urmează și finalizarea obiectivelor similare.

 

Hidrocentrala Răstolița e prima construită de la zero după Revoluție. Proiectul, o investiție de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica. A fost deja emis acordul de mediu pentru continuarea lucrărilor după o muncă de un an, după cum a anunțat și Marius Negru: „Astăzi a fost semnat în prezența domnului președinte al Agenției pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, acordul de mediu pentru continuarea lucrărilor de la Hidrocentrala Răstolița. Munca de un an de zile la Ministerul Energiei și la Hidroelectrica este astăzi răsplătită prin emiterea acestui act juridic și creează un precedent pentru celelalte proiecte hidroenergetice din România”.

 

 

Hidrocentrala va avea o putere instalată de 35,2 MW și o producție anuală estimată la 58,14 GWh.

 

Și alte obiective similare urmează să fie deblocate. Printre ele, și salba de hidrocentrale din Defileul Jiului, blocate și acestea de ONG-urile de mediu. Urmează dezbaterile publice și pentru hidrocentralele din sectorul Bumbești-Livezeni, urmând și în acest caz ca la finalizarea lor să fie emis acordul de mediu. În Defileul Jiului, vorbim de investiții de peste 150 de milioane de euro, care riscă să ajungă pe apa sâmbetei dacă nu se reiau lucrările. Unele proiecte au grad de execuție de peste 90%.


"În perioada imediat următoare vor urma dezbaterile publice pentru hidrocentralele din sectorul Bumbești-Livezeni, urmând și în acest caz ca la finalizarea lor să fie emis acordul de mediu. Astfel, aceste investiții blocate de peste șapte ani de zile și în care s-au investit sume colosale de bani vor produce energie electrică pentru România. Sunt mândru de proiectele realizate din poziția de secretar de stat și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor factorilor implicați din Ministerul Energiei, Hidroelectrica, Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului fără de care aceste demersuri nu ar fi avut sorți de izbândă," anunță Secretarul de Stat, Marius Negru. 

Toate aceste hidrocentrale vor aduce locuri de muncă, energia verde atât de impusă de UE și,  nu în ultimul rând, o mare victorie în fața așa-zișilor activiști de mediu, care au blocat investițiile strategice din energie.

Vizualizări: 1,751

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: