Social
Număr mare de dosare de daune deschise în Gorj după cutremure
În urma cutremurelor care au afectat numeroase clădiri din județul Gorj în zilele de 13 și 14 februarie s-au deschis până vineri 139 de dosare de daune la asiguratorul de locuințe PAID.
Asiguratorul de locuințe PAID, Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor, a anunțat oficial că până vineri s-au deschis 139 dosare de daună în urma cutremurelor din Gorj, din zilele de 13 și 14 februarie. Este vorba de societatea privată de asigurări care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre naturale.
Asiguratorul a precizat că la nivelul județului Gorj au fost deschise mai mult de jumătate din totalul dosarelor, acestea fiind deja în lucru la acest moment. „În perioada următoare vom prezenta regulat statistici cu privire la numărul și statusul dosarelor, în condițiile în care asigurătorii au început deja să lucreze la soluționare. Pentru a fi notificați cu privire la actualizările pe care le publicăm, vă încurajăm să dați follow paginilor noastre de socializare. Totodată, nu uitați să verificați valabilitatea poliței PAD, accesând pagina oficială de website paidromania.ro”, au anunțat asiguratorii de la PAID România pe pagina oficială.
Aceștia au mai precizat că drama familiilor care au rămas pe drumuri în urma cutremurului din Turcia îi determină pe tot mai mulți români să încheie o poliță de asigurare pentru locuință.
Cu toate acestea, în prezent doar 1 din 5 case sunt protejate financiar împotriva dezastrelor naturale. Românii trebuie să știe însă că asigurarea se face numai după consolidarea clădirii. „Dacă locuiești într-un imobil din clasa I de risc seismic, trebuie să știi că poți încheia asigurarea împotriva dezastrelor naturale doar după consolidarea clădirii”, a explicat Cosmin Tudor, Director de Dezvoltare al PAID România, care a precizat că numărul celor care își asigură casele a crescut în ultima săptămână: „Cererea este crescută, în ultimele două zile sistemul nostru de emitere a polițelor a emis 87 de polițe într-o zi și 80 de polițe în următoarea zi, în condițiile în care numărul obișnuit de polițe este de 2-3 pe zi. De asemenea, am informații din piața de asigurări, de la brokeri de asigurare și alte societăți de asigurare care emit polițe PAD, că, într-adevăr, există o cerere crescută în momentul de față din partea clienților.”
Costul unei asigurării obligatorii pentru locuință este de 10 sau 20 de euro pe an dar se pot adăuga alte riscuri, iar valoarea poliței crește.
Sistemul de asigurări a locuinței din România este format din doi pași: unul obligatoriu și unul opțional, se mai arată pe site-ul asiguratorului. Primul pas, obligatoriu, este polița numită PAD, polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Ea acoperă trei riscuri: cutremur, inundații ca fenomen meteo și alunecări de teren ca fenomen natural, și acoperă doar până la limita totală de 20.000 euro pentru locuințele construite din materiale rezistente, și până la 10.000 euro pentru locuințele construite din chirpici, paiantă sau alte materiale.