Actualitate
Nu mai zăpăciți minerii! Soluția lui Miruță nu are nicio legătură cu ce au cerut protestatarii
Au fost 13 săptămâni de protest în Piața Prefecturii Gorj și va urma probabil a 14-a. Salariații Complexului Energetic Oltenia cer recunoașterea condițiilor grele de muncă, retroactiv, pentru a se putea pensiona la 52 de ani. Deși proiectul a fost propus înainte de alegeri de parlamentarii PNL Hunedoara, acum liberalii se opun. Complexul Energetic Oltenia, de exemplu, s-ar confrunta cu patru mii de pensionări doar în primul an, dar și cu costuri uriașe privind contribuțiile la stat pe care ar trebui să le plătească. Costuri care ar putea să ducă societatea direct în faliment.
USR a vehiculat ideea că aceste contribuții pot fi plătite din bani europeni, idee aplaudată de cei care protestează în Piața Prefecturii. Doar că ministrul Ghinea se referă la altceva și anume la plata unor contribuții, pentru cel mult trei ani, pentru cei care își pierd locul de muncă. Mai exact, prin Programul Operațional Tranziție Justă poate fi acordat un sprijin financiar pentru persoanele disponibilizate care sunt aproape de vârsta pensionării, cu plata contribuțiilor, pentru o perioadă de trei ani. Nu se acordă nimic retroactiv. Nu este vorba de contribuții pentru acordarea retroactivă a grupei de muncă, ci de un sprijin pentru cei concediați, care mai au trei ani până la pensie.
Este ceva similar cu ce s-a făcut până acum prin acordarea venitului de completare timp de doi ani, cu plata contribuțiilor, doar că de această dată salariații disponibilizați vor fi nevoiți să urmeze cursuri de calificare și să își caute de lucru.
Din păcate, deputatul USR Radu Miruță încearcă să acrediteze ideea că amendamentul făcut de el la proiectul de lege pentru care protestează minerii are o legătură cu răspunsul lui Ghinea, ceea ce nu este adevărat. “La baza demersului meu au stat două "mari" argumente: unul legat de faptul că CEO ar avea de suferit daca pleaca oamenii la pensie, iar al doilea referitor la faptul că nu sunt bani pentru plata contributiilor. Primul argument a fost invalidat de conducerea companiei care a anuntat public ca nu vor fi probleme daca ar trece proiectul de lege, iar pentru cel de-al doilea tocmai s-a indicat altă sursă de finantare care nu pune presiune pe bugetul public”, a scris Miruță pe pagina de socializare. Ori, această altă sursă de finanțare este pentru altceva, și anume pentru salariații concediați cu cel mult trei ani înainte de a împlini vârsta de pensionare.
Proiectul de lege este de luni bune la Camera Deputaților, are aviz negativ de la guvern, este susținut de opoziția formată din PSD și AUR, dar și de “opoziția” din guvern, adică de USR.