Actualitate

Nu mai este energie și pentru Moldova. Pentru că România a devenit importator net, după ce a închis capacități sigure de energie

 

Moldovenii se tem că România nu va mai fi capabilă să le exporte energie fiindcă, la rândul ei, a devenit importator net. Va fi o iarnă problematică, atât pentru noi, cât și pentru țara vecină care primea energie din România. Și asta, după ce statul a închis capacitățoi sigure de energie – la Rovinari, Turceni, Ișalnița, și se bazează pe energia din import, investind fără cap doar în energia regenerabilă, incapabilă să asigure consumul consumul intern.

Până și frații moldoveni și-au dat seama cât de prost a fost și este gestionat sistemul energetic românesc, sub Virtgil Popescu și Sebastian Burduja, ajutați de partenerii de guvernare.Amintim că Burduja, disperat, cerea mai multă energie de la Complexul Energetic Oltenia (pe care aproape că l-a închis), în criza energetică din iulie. Situația se poate repeta foarte curând, când din nou va crește consumul, odată cu venirea sezonului rece.

Astfel, autoritățile de la Chișinău afirmă, într-un document oficial, că există riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, Republica Moldova să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum.

Cel mai recent draft de Strategie energetică națională a României stipulează că ″Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță″, avându-se în vedere ″Legiferarea angajamentului României de a garanta securitatea energetică a Republicii Moldova″, relatează Profit.ro.

Acesta amintește că o situație fără precedent a avut loc în luna noiembrie 2022, prin suprapunerea mai multor conjuncturi, sectorul electroenergetic fiind supus atunci unui test de stres în condiții extrem de complicate de funcționare, în condiții de criză energetică, caracterizat prin lipsa totală a livrărilor de energie electrică de la MGRES și de la furnizori din Ucraina, precum și prin cele mai mari prețuri pentru achiziționarea  energiei electrice în regiune.

Achiziția de energie electrică a fost realizată atunci de la furnizorii din România și transportată în Republica Moldova printr-o singură linie electrică, în condițiile în care infrastructura energetică a Ucrainei era supusă atacurilor militare permanente, fapt care s-a soldat și cu două deconectări totale ale sistemului electroenergetic (blackout-uri) la datele de 15 și 23 noiembrie 2023, respectiv în aceste condiții s-a reușit aprovizionarea fiabilă a consumatorilor finali cu energie electrică.

″Un element important a fi subliniat aici este faptul punerii în aplicare, începând cu 1 iunie 2022, a Regulilor pieței energiei electrice (reguli similare celor din UE) care au permis achiziția și importul energiei electrice dintr-o țară membră a Uniunii Europene, respectiv, a fost achiziționat circa 80% din necesarul de energie electrică din România, fiind încheiate mai multe contracte de furnizare cu SPEEH Hidroelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova și OMV Petrom SA″, se rememorează în documentul consultat de sursa citată.

După cum a relatat Profit.ro, Transelectrica, operatorul sistemului energetic din România, anticipează pentru iarna care vine, într-un scenariu mediu, un deficit de acoperire din producția internă a consumului național de peste 816.000 MWh, iar într-unul pesimist – de aproape 1,8 milioane MWh.

 

Vizualizări: 708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: