Social

Noi dezbateri pe tema pădurilor care ar putea fi interzise

Noi întâlniri sunt organizate în mai multe localități din județul Gorj pe tema pădurilor care ar urma să fie interzise. Aproape jumătate din fondul forestier ar urma să fie inclus într-o zonă de protecție strictă, așa cum prevede strategia de biodiversitate din PNRR. Gorjenii nici nu vor să audă de așa ceva, însă autoritățile încearcă să găsească o soluție de compromis. 

 

O astfel de ședință a avut loc recent în comuna Polovragi. Aici a fost identificată o suprafață de pădure care ar putea fi inclusă în acest program din PNRR. Nu ar afecta foarte mult comunitatea pentru că e într-o zonă stâncoasă și greu accesibilă. Nu a fost definitivată lista de suprafețe pentru că dezbaterile nu s-au încheiat.

 

„Am avut o întâlnire generală la Runcu, după aceea am făcut un grafic de întâlniri care se vor desfășura în ianuarie și februarie. Avem în vedere localitățile vizate pe raza de acțiune a ocoalelor silvice din zonă și s-a început cu Polovragi. Urmează Novaci, Bumbești-Jiu. Am avut o respingere totală vizavi de propunerile asumate de Guvern prin acest jalon al PNRR. Există însă câteva suprafețe în zona de stâncărie, spre partea de nord a comunei Polovragi și a comunei Baia de Fier, există câteva posibilități de încadrare a unor suprafețe, dar și pădurile virgine și cvasivirgine pentru că e inabordabilă exploatarea lemnoasă pe acele stâncării. Ar fi o soluție. Se va face o analiză la nivelul fiecărui ocol, după care vom avea o întâlnire finală cu Consiliul Județean și Prefectura Gorj și vom lua decizii cu privire la fondul ce poate fi introdus. În 2025, și-au asumat că vor transmite Bruxelles-ului această hotărâre de Guvern și tocmai de aceea au început cu dezbaterile publice”, a spus primarul comunei Polovragi, Gheorghe Epure, la Radio Infinit.

 

Edilul a subliniat că primăriile nu sunt de acord cu aceste propuneri, dar ca să nu piardă țara bani pentru că nu și-ar respecta jalonul din PNRR, s-ar putea găsi soluții care însă să nu afecteze comunitățile care sunt dependente mai ales de lemn de foc pentru că nu au cu ce se încălzi.

 

„Singurii care se pot opune sunt proprietarii de păduri. Noi, ca edili, ne-am spus punctul de vedere și e clar că nu suntem de acord. Au fost invitați și agenți economici la această ședință pentru că e în joc și viața socio-economică a multor familii din zonă pentru că sunt agenți economici care au 60-70 de salariați pe baza exploatării de masă lemnoasă și asta duce la dezechilibru fantastic în familie. Nu mai vorbim de faptul că nu se mai poate acorda masă lemnoasă pentru încălzirea cu sobe a populației pentru că surse alternative nu există în zonă”, a mai punctat primarul Gheorghe Epure.

 

Vizualizări: 506

Alte articole din Social:

Citește și: