antiVirale

Noaptea Muzeelor: Peste 1.500 de vizitatori la secțiile Muzeului Județean Gorj

Peste 1.500 de vizitatori au călcat pragul Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, de Noaptea Muzeelor, la cele trei secţii deschise în cadrul acestui eveniment: Secţia de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Artă şi Muzeul „Tudor Arghezi”. 

Aceştia au participat la ateliere de olărit, modelaj, pictură pe lut, mărgelit, pictură pe faţă, balet, ateliere de pictură pe măşti şi pandantive, şezătoare de cusături tradiţionale, au vizionat proiecţii video, un spectacol de balet, două spectacole de teatru de păpuşi, au fost introduşi în diversele epoci istorice de către voluntari pasionaţi de istorie şi au putut observa Luna şi stelele prin telescop.

La Secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj, meşterii populari Ion Rătezeanu şi Nuşa Merfu i-au introdus pe doritori în tainele olăritului specific Vetrei Găleşoaia şi ale mărgelitului în războiul de ţesut. 

De la artistul plastic Letiţia Ghimiş au învăţat secretele modelajului în lut şi al picturii pe ceramică. Dacă au dorit, au fost pictaţi pe faţă de elevi ai Palatului Copiilor Târgu Jiu, coordonați de profesor și artist plastic Georgiana Brandt. 

De asemenea, cei prezenți au putut viziona un spectacol de balet pus în scenă de elevele Școlii de Dans „Măiastra”, coordonate de Liliana Tăbuș și, cine și-a exprimat dorința, a avut ocazia să exerseze, în cadrul atelierului de dans. 

În expoziția de istorie și arheologie, vizitatorii au fost conduși de elevi voluntari pasionați de istorie ai Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, costumați, fiecare, în funcție de sala pe care au prezentat-o. Aceștia au putut vizita, de asemenea, și cele două expoziții temporare de artă: expoziția de grup „Psyche” și expoziția personală „Fata din grădină” (Andrei Costache). 

O altă mare atracție a serii a fost telescopul, postat pe Calea Eroilor. Marcel Jinca, coordonatoul Societății Astronomice Române de Meteori - Filiala Gorj , le-a arătat celor prezenți, prin telescop, Luna și diverse stele, le-a vorbit despre acestea, dar și despre planete, constelații și activitatea de astronom amator.

La Muzeul de Artă, curtea s-a umplut încă de la ora 18.00, când copiii veniți în vizită alături de părinții lor au fost pictați pe față și au participat la atelierul de pictură pe măști și pandantive alături de elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, coordonați de prof. Cristina Cioplea. De la ora 19.00, tot în curtea muzeului, trupa de teatru de păpuși „Pinocchio” a Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” i-a încântat pe cei prezenți, copii și părinți, cu două piese: „Ursul păcălit de vulpe” și „Trei iezi și un lup simpatic”. 

Doamnele de la grupul „Șezătoarea” au oferit un adevărat spectacol de măiestrie în arta cusăturilor tradiționale, oferind celor interesați o experiență completă. Astfel, pe lângă o expoziție de cămăși tradiționale, acestea i-au susținut pe toți cei care au fost curioși să învețe câteva dintre tainele acestei arte. Muzeul și-a ținut porțile deschise până la miezul nopții, vizitarea expoziției permanente fiind gratuită. 

La Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi” de la Târgu Cărbunești, secție a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, vizitatorii au putut vedea obiecte ce i-au aparținut marelui poet român și au vizionat proiecții despre viața și activitatea sa.

Vizualizări: 256

Alte articole din antiVirale:

Citește și: