Politică
N-avem bani de pensii și alocații, dar avem pentru blindate și avioane
MApN va aloca 3,7 miliarde de lei din bugetul propriu pentru a cumpăra, începând cu anul viitor, vehicule blindate ușoare pentru intervenții interne și externe, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern care aprobă Nota de Fundamentare și circumstanțele achiziției.
Blindatele sunt de tipul ușor, pe modelul binecunoscutelor TAB-uri, însă de generație nouă, iar MapN argumentează că are mare nevoie de ele „având în vedere mediul de securitate international, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil să se intervină cu trupe”.
Un alt motiv ar fi că parcul existent de vehicule de acest tip este uzat, iar România trebuie să se ridice la standardele cerute de NATO. De altfel, achiziția se va face exclusiv de blindate compatibile cu standardele NATO, de la un producător dintr-o țară membră a Alianței.
Această achiziție este inclusă în planul de înzestrare 2021 – 2031 al Armatei Române, pentru care statul român s-a angajat în fața partenerilor americani să aloce minim 2% din PIB.
În total, 1.059 de blindate vor fi cumpărate, într-un interval de cinci ani, din care 881 vor fi direcționate către Forțele Terestre, 22 către Forțele Aeriene, 16 către Forțele Navale, 49 la Comandamentul Logistic Întrunit, 40 la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică, iar 51 la Comandamentul Forțelor pentru Operațiuni Speciale.
România cumpără și avioane de vânătoare F-16 din Norvegia, pentru 354 de milioane de euro, dar şi suport logistic şi echipamente specifice în valoare de 100 de milioane de euro din SUA.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis recent Parlamentului o scrisoare oficială prin care cere aprobarea formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 de la Guvernul Norvegiei. Configurația avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2, despre care MApN susține că este superioară celei a flotilei de F16 cumpărate deja din Portugalia.