Ultima oră

Muzeu de patru milioane de euro într-o comună din Gorj

Peștera Cioarei, din Gorj, considerată cea mai veche așezare umană din România, ar putea deveni un pol de atracție pentru turiștii care ajung la Peștișani. Grota nu poate fi vizitată pentru că accesul e dificil și autoritățile vor să o și protejeze, fiind monument istoric, dar va fi realizată o replică a peșterii chiar la baza versantului. 

 

Peștera va fi scanată și reprodusă într-un muzeu inedit.

 

Până la începutul anilor 90, peștera a fost atent cercetată de arheologi. Descoperirile de atunci sunt considerate și acum excepționale.

 

Marin Cârciumaru, profesor arheolog, a fost cel care a făcut aceste descoperiri: „Cele mai vechi recipiente pentru prepararea ocrului în România și în această parte a Europei. Ele sunt prima dovadă care a existat la nivelul Paleoliticului European că omul de Neanderthal folosea ocrul pentru vopsitul facial și corporal”.

 

Datorită muncii sale de cercetare de peste 20 de ani și a descoperirilor de aici, Marin Cârciumaru a primit și titlul de Cetățean de onoare al comunei Peștișani. 

 

Peștera Cioarei este arie protejată. Cei curioși de istoria locului nu pot vizita grota, mai ales din cauza accesului dificil, dar și pentru că autoritățile locale vor să o protejeze, aceasta fiind monument istoric.

 

Acum, autoritățile vor să deschidă un muzeu, care să includă și o replică a acesteia. Proiectul, finanțat din fonduri europene, va ajunge la 4 milioane de euro.

 

Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani: „Ceea ce avem noi aici e o comoară națională și este păcat să nu o promovăm”.

 

Peștera Cioarei atestă prezența umană în România în urmă cu aproape 50.000 de ani.

Vizualizări: 359

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: